Социално градче за обмяна на опит се организира в София

Под патронажа на зам.-кмета на Столична община – Албена Атанасова се проведе най-голямото социално градче за обмяна на опит и предаване на знания за социално подпомагане на деца и младежи. Събитието се състоя в Южния парк в рамките на четири дни, под надслов „1 юни – Денят на всички деца“ 2021.

На празника, в специално разположени шатри, представители на различни неправителствени организации – доставчици на социални услуги на територията на Столична община и социални заведения за деца и младежи популяризират своята дейност пред широката общественост. Към инициативата на Столична община се включиха Сдружение „Информация и консултации“, Фондация „Надежда за  малките“, Фондация „Светът на Мария“, Фондация „Конкордия България“, Сдружение „Център за психологически изследвания”, Фондация „Надежда“ Сдружение „Каритас – София“, Сдружение „Съюз на слепите в България“ Фондация „Агапедия България“ Фондация „За нашите деца“, Фондация „Хора с големи сърца“, Сдружение „Тишина“ (Център за социална рехабилитация и интеграция „Чудеса“), Фондация „Здраве и социално развитие“, Асоциация на родители на деца с епилепсия (АЕРДЕ), Фондация „Мечта за дете“ и други, както и представители на заведения за социални услуги на територията на Столична община.

Всички те презентираха своята дейност и представиха социални, творчески, образователни и други активности в подкрепа на деца и младежи на зам.-кмета Албена Атанасова, на общинския съветник Анна Стойкова и на всички гости на събитието. Събитието е пример за доброто партньорство с всички работещи в социалната сфера.

Специална изненада за децата са високопроходимите аварийно-спасителни автомобили за аварийно-спасителни дейности при бедствия аварии, демонстрирани от служителите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“, които се отзовават на помощ при всички граждани в нужда.

Екипът на направление „Социални дейности и интеграция на хора с увреждания“ към Столична община подготви много забавни игри и викторини, конкурси за рисунки, приказни герои, които водят децата в света на забавленията, пълен с лакомства, подаръци и игри.

В продължение на четири дни, деца от различни социални групи и техните родите се забавляваха със специално организирана театрална и концертна програма с участието на Балетна школа „Алиса“, Театър „Веселушко“, Шоуто на Кипчев, Валерия Войкова, Дует Цеци и Неци, Дария Георгиева, Борис Стойнов, Ангелина Петева, Арт Център Стринжендо и ДВГ „Сладки пуканки“, ДВГ "Палави ноти, „Веселите зъбки“ (театър с Цецо от „Семейни войни“), 144. СУ „Народни будители“, Теди Шоу, 127. ДГ „Слънце“ и Школата на Катина „Мюзик бокс“, 129. ДГ „Приказен свят“ – Талант, спорт, стил с Таня Пеневска, Децата на Център „Чудеса, Преходно жилище „Делфини“, Белослава Костадинова (представена от нейния вокален педагог Румяна Коцева), Вокално студио „Артес“, Театър „Мим-Арт“, Вокална формация "Светулковци" – Читалище Светлина, Танцова школа на клуб „Огледало“.

Специални гости бяха Богдан Томов, Трио „Елеганс“, Галя Георгиева и група „Жестим“, Ева Георгиева – EVA, Drago Drums School, група „Атлантик“, група „Хоризонт“, група „Спринт“, Николай Кипчев, Теди Георгиев, най-популярният водещ в българския радио ефир Атанас Стоянов – БГ радио и специалният гост от Анталия Нуртен Юнсев Дел Луче, които се включиха с програма и за по-малки и за по-пораснали деца. Част от дните, посветени на децата, станаха и популярни и обичани лица от театралните, музикални и спортните среди.

Децата имаха възможност да посетят съвместната инициатива под надслов: „Опознай природата“, а Столичната регионална здравна инспекция се включи в инициативата с отбелязване на Световния ден без тютюн на 31 май под надслов: „Реши и се откажи!“.

За доброто настроение на децата допринесоха и дарителите от Стоков базар „Илиянци“, Кидсо БГ, „Нестле България“ АД, „Милмекс“ ООД, "Кока кола Хеленик Къмпъни", „Чипита България“ АД, Mac Donalds, KFC (Самекс ЕООД и Ам Рест ЕООД), Инициативата "Дете на годината".

02.06.2021