Снежина Петрова е „Eдна българка“ в премиерния моноспектакъл по разказа на Иван Вазов (спектакли: 21, 27 и 28.10.)

Актрисата Снежина Петрова влиза в ролята на учителка по литература, за да представи своята артистична версия за един вълнуващ урок по разказа на Вазов.

Проектът се реализира с подкрепата на Столична община – Програма „Култура”.

Гледаме го на 21, 27 и 28 октомври в Театър „Азарян”.

Стогодишнината от смъртта на Иван Вазов през 2021 г. е повод за преоценка на неговото влияние върху най-младите читатели и търсене на нови възможности за проактивно включване на изпълнителските и визуални изкуства в образованието в училище. „Една българка“ е важен тематичен акцент в Националното външно оценяване след седми клас, именно затова моноспектакълът е насочен към широката театрална аудитория със специален фокус върху ученици от седми клас, изучаващи едноименното произведение на Вазов.

„Театърът може да послужи като надграждащ образованието инструмент, който среща най-младата публика с алтернативни гледни точки, провокира диалог и подпомага усвояването на литературния материал през различни интерактивни медии, каквито са съвременните театрални и визуални форми“ – споделя Снежина Петрова.

За една нощ баба Илийца раздвижва целия свят, за да изпълни човешкия си дълг. Възможно ли е това да стане норма, а не изключение. Възможно ли е, докато изучаваме един разказ, да придобиваме знания в най-различни научни области и има ли бъдеще един подобен подход в съвременното образование. За робството като личен избор, като вътрешно състояние.

Зад „Една българка“ застават екип от експерти в образователния модул на моноспектакъла: проф. Албена Хранова, проф. Миглена Николчина, д-р Николета Пътова, проф. Виолета Дечева, проф. Веселин Методиев, д-р Георги Гочев, проф. Пламен Бочков, д-р Азиз Таш и д-р Румен Петров.

Режисьор на спектакъла е Десислава Шпатова, сценарий – Десислава Шпатова и Снежина Петрова, композитор – Асен Аврамов, Петя Хайнрих – адаптация на разказа „Една българка“ в свободен ритмизиран стих с традиционни мотиви, консултанти – проф. Михаил Неделчев и Биляна Курташева, видео- и аудио- постпродукция – RINKOFF.

Един проект на сдружение „Легал арт център“, реализиран с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столична община и в партньорство с Нов български университет (Радио-телевизионен център на НБУ) и Театър „Азарян” – НДК.
 

 

12.10.2021