СЛОКАР Квартет в проекта “Тромбонът и съвременната европейска музика” на Българската музикална асоциация

Проектът е финансиран по Програма „Култура” на Столична община за 2019 г.

Световноизвестните музиканти от тромбоновия СЛОКАР Квартет начело с проф. Бранимир Слокар идват за първи път в България специално за образователния проект на Българската музикална асоциация “Тромбонът и съвременната европейска музика”. Концертът и майсторският клас на елитните музиканти отдавна е мечта на брас музикантите у нас в класическата музика и джаза. Важна част от мисията на БМА е популяризирането и развитието на преподаването у нас на класическите духови инструменти, а в този проект – и на тромбона като солов и ансамблов инструмент. Чрез серия от разнообразни събития Асоциацията цели да мотивира повече млади хора да се посветят на това изкуство, както и да разшири аудиторията, която се интересува от него. 

Проектът “Тромбонът и съвременната европейска музика” е разработен от екипа на БМА по инициатива и с активното участие на проф. д-р Атанас Карафезлиев – член на Управителния съвет на организацията. Той поставя началото на образователна линия, в която световно известни тромбонови изпълнители и преподаватели регулярно ще провеждат майсторски класове и ще изнасят концерти у нас, показващи тромбона в целия му блясък на ефектен инструмент с приложение в широк спектър от жанрове.

Проектът “Тромбонът и съвременната европейска музика” е финансиран по Програма “Култура” на Столична община. Осъществява се в партньорство с Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”. 

 

Програмата на проекта включва:

- Официална церемония по присъждането на степен Доктор Хонорис Кауза на НМА “Проф. Панчо Владигеров”, на проф. Бранимир Слокар, на 29 март 2019 г. от 19:00.

- Концерт на СЛОКАР Квартет на 29 март (петък) от 19.15 ч. в Голямата зала на НМА “Проф. Панчо Владигеров”. Вход свободен.

- Майсторски клас на проф. Бранимир Слокар на 30 март (събота) от 10.30 ч. в Зала 48 на НМА “Проф. Панчо Владигеров”. Събитието е с предварително записване.

За участниците в проекта:

Проф. Бранимир Слокар е роден през 1946 г. в Марибор, Словения. На 17 години “Историята на Глен Милър” от Антъни Ман му прави толкова дълбоко впечатление, че решава да се научи да свири на тромбон – инструментът на Милър – и да го превърне в своя съдба. Само за две години, докато следва психология в Университета в Загреб, Слокар не само започва да свири на тромбон, но и заема позицията водач на тромбоновата група в Симфоничния оркестър на Радио Любляна (1965 – 1969) и печели Първа награда за тромбон в VII Музикален конкурс на Югославия в Загреб. През 1969 Бранимир Слокар кандидатства и е приет в Музикалната академия в Любляна, но скоро се премества в Париж, за да следва в Консерваторията там. Завършва с пълно отличие и Първа награда. Продължава кариерата си като първи тромбон на Симфоничния оркестър на Берн, Швейцария, от 1971 г. до 1977 г., а от 1977 г. до 1979 г. е водач на тромбоните на Баварския симфоничен оркестър в Мюнхен, Германия.

През 1979 г. решава да се заеме със солова кариера като постепенно се ориентира и към преподавателска дейност – в момента е професор в Консерваторията в Берн. През последните две десетилетия Слокар разработва собствена марка тромбонови мундщуци. В сътрудничество с Kühnl & Hoyer той създава и собствена линия алт и тенор тромбони Slokar, на които свири и самият той.  Проф. Слокар е носител на многобройни награди от различни международни конкурси, сред които са Международният конкурс в Женева 1973, Международният Радио конкурс в Германия 1974 г. и други. Лауреат е на наградата “Нийл Нумфелд” за високи постижения в преподаването на тромбон за 2010 г.

СЛОКАР Квартет е основан от Бранимир Слокар през 1973 г. с цел популяризирането на  атрактивността и красотата на тромбона като солов и ансамблов инструмент. През годините до днес съставът е променян многократно като обикновено в него има поне един българин – израз на дълбокото уважение на проф. Слокар към българската тромбонова школа. В момента съставът отново е международен – словенец, българин, унгарец и швейцарец.

 

За допълнителна информация: www.bgma.bg
 

СЛОКАР Квартет

Проектът “Тромбонът и съвременната европейска музика”

СЛОКАР Квартет в проекта “Тромбонът и съвременната европейска музика” на БМА

              

27.03.2019