Скулптурна композиция "Водна паша" на Павел Койчев ще бъде разположена в езерото в Южен парк

 

„Виждаме във финална фаза композицията, която през септември ще стане значима част от градската и културна среда на София. За нас е чест да имаме творба на автор от световна величина! Съвсем скоро всеки ще може да я види в Южния парк и да усети емоциите на твореца, вложени в нея, да открие своето послание.“ Това каза днес зам.-кметът на София Мирослав Боршош, който посети ателието „Марковстудио“ в с.Требич, където се довършва скулптурната композиция „Водна паша“ на Павел Койчев.

„Водна паша“ ще бъде разположена в езерото в Южния парк откъм ул. “Нишава“.

„Благодаря на кмета г-жа Фандъкова и Общинския съвет, който прие проекта, и оттогава стартира материализирането му“ – каза Павел Койчев.

„В езерото околните дървета се отразяват и така се осмисля пашата. Идеята на творбата е свързана с Библията. Всички имаме нужда от пастир, Христос, защото човекът е слаб, несигурен“ – посочи също скулптора Павел Койчев.  

"Вече се работи плащът на пастира и скоро фигурата ще бъде напълно довършена" – каза скулпторът Марин Марков.

Шестте фигури – пастир и овце, в които е вложена библейска символика – са изработени от месинг и тежат общо 2,165 тона. Главната фигура е висока 4,4 метра, 4 м от които над водата.

Столичният общински съвет одобри разполагането на композицията в градска среда със свое решение през ноември 2020 година. Идеята за поставянето на мащабно произведение на световнопризнатия наш творец беше подкрепена от много обществени фигури и личности от артистичния свят, от Съюза на българските художници, от екипа на Софийската градска художествена галерия. Проектът беше одобрен от Експертно-художествения съвет към Столична община.

След отправената покана и поредица обсъждания Павел Койчев предложи на общинската управа да създаде нова версия на емблематичната си творба „Водна паша“, разположена до 2019 г. в езерото до село Осиковица край Правец. Творецът даде и идеята за локацията, в която тя да „заживее“.

 

Павел Койчев е роден на 30 май 1939 г. в София. Завършва Художествената гимназия, а след това и специалност „Декоративно монументална скулптура“ в Художествената академия. Първата му самостоятелна изложба е през 1982 г. в София. Участва в проекта „Световни художници в края на хилядолетието“ в Ню Йорк през 1999 г. През 2002 г. и 2012 г. е сред творците, представящи България на Международното биенале във Венеция. От 2008 г. негови творби са постоянно изложени в парк-галерия „Оригиналите“ в село Осиковица. Негови скулптури са притежание на Националната художествена галерия, на Софийската градска галерия, на градските галерии в Пловдив, Добрич, Варна, Стара Загора, Кърджали и Плевен, както и на частни колекции в множество европейски държави. Досега в София са поставени две скулптури на автора – пред сградата на Общински културен институт Дом на културата „Красно село“ и пред Американското посолство. За изложбата си „Градината на тревата“, представена в галерия „Райко Алексиев“, Павел Койчев получи през 2019 г. Наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата в раздел „Визуално-пластични изкуства“.

 

Фотограф: Аделина Ангелова

 

 

04.08.2022