Сградата на старото Военно окръжие се превърна отново в училище

Кметът на София Йорданка Фандъкова провери ремонтните работи във втората сграда на 43. Основно училище „Христо Смирненски“, известна като старото Военно окръжие.  

"Тази красива сграда е създадена преди 110 години от българските бежанци от Македония, преселили се в  този софийски квартал. Били са бедни хора, но са събрали пари, за да си постоят училище" – каза столичният кмет Фандъкова при посещението си в училището ден преди началото на учебната година.

"Сградата се беше превърнала в руина. Поставихме си за цел да я възстановим и да се превърне отново в училище" – посочи още столичният кмет и подчерта, че Столичната община ще поиска сградата да получи статут на паметник на културата. Реконструкцията на училището е направена по ОП „Региони в растеж“.

"По време на строителните дейности сградата бе възстановена максимално в автентичния си вид, с акцент енергийна ефективност, класни стаи, две художествени ателиета, спортна зала, столова за хранене за над 70 деца и библиотека в подпокривното пространство. Училището има  изграден  асансьор за достъпна среда. Тук ще учат учениците от  I и II клас" – поясни директорката на училището.

На събитието присъства и кметът на район „Илинден“ Иван Божилов. "Освен в 43. ОУ в момента приключва ремонтът на още няколко училища и детски градини в района – 3. СУ, 113. и 33. училище, 51. и 15. Детска градина" –  посочи Иван Божилов.

 

 

 

15.09.2019