Седмото издание на „Срещите на младото европейско кино“ ще се проведе между 22 и 30 юни в София

От 22 до 30 юни фестивалът „Срещи на младото европейско кино“, организиран от сдружение „Арте Урбана Колектив“, в партньорство с „Кинематограф“, ще се проведе на различни места в София: кино „Одеон“, кино „Влайкова“, зала „Славейков“ на Френски институт, Чешки център и Гьоте-институт. Както и в предишните издания, отново фокусът ще бъде поставен върху разпространението на идеята за кино в училище и под формата на неформални образователни дейности.

Инициативата е част от Календара на културните събития на Столична община.

В Програмата на фестивала за пореден път ще бъдат представени смели съвременни игрални и документални филми от различни държави (България, Германия, Португалия, Словения, Русия, Чехия, Швеция, Франция и др.), както и специална кинообразователна селекция за ученици. И още: форум „Кино в училище“, мастер класове, срещи с автори и дискусии. Пълната Програма можете да видите на сайта на фестивала http://youngcinema.eu/programa.

Срещите ще бъде открити на 22 юни от 18:00 часа в кино „Одеон“ с премиерна за България прожекция на филма „Класната стая на г-н Бахман“, носител на специалната награда на журито от тазгодишното издание на международния фестивал „Берлинале“. В Щадталендорф, малко немско градче със сложна история, както на изолирани, така и на интегрирани чужденци, гениалният учител Дитер Бахман предлага на своите ученици ключа към усещането, че са като у дома си. Тези дванадесет-четиринадесетгодишни подрастващи произхождат от дванадесет различни нации и някои от тях не владеят добре немски език. Тази необикновена обстановка изисква необикновен подход – чрез музика г-н Бахман успява да създаде любопитство към ученето и да отвори съзнанието на децата за „другостта“. В последната си година като учител, преди да се пенсионира, г-н Бахман вдъхновява бъдещите граждани като развива любопитството им към достиженията на света и широк спектър от умения, култури и възгледи.

Гледайки този поглъщащ, чувствителен документален филм, зрителят е обзет от съзнанието, че ако всички деца бяха благословени с такива емоционално интелигентни, безкрайно търпеливи учители, конфликтите биха били смекчени чрез дискусия и заявлението на Джон Ленън „Представете си”, щеше да бъде нашата реалност.  Това е филм, който не може да остави нито една публика равнодушна, особено българската, защото г-н Бахман развива една специална връзка на доверие и взаимна привързаност именно  с децата от български произход в класа му.

Откриващият филм е част от тематичната секция на фестивала „Смелите деца“. Друг акцент в нея е словенската класика „Долината на мира“, отличен на филмовия фестивал в Кан през 1957 г. Във филма две деца, останали сирачета по време на войната – словенското момче Марко и германско момиче Лоте, заедно търсят “долината на мира”.

Тематичната програма „Сестри“ обединява истории от Словения, Швеция, Италия и Испания, за да разкаже приключенията на млади момичета, поставени пред различни изпитания, които успяват да се съхранят, благодарение на силата на приятелството и доверието помежду им.

Друг акцент на програмата са няколко шедьоври на легендарната френска режисьорка Аньес Варда, които достигат до българската публика благодарение на Френския институт в България. Зрителите на фестивала ще имат възможността да видят част от първите филма на Варда – пълнометражните „Рибарското селище – La pointe courte” и „Клео от 5 до 7“, както и по-малко познати късометражни документални творби на авторката.

Аньес Варда е един от пионерите на движението „френска нова вълна“; тя се интересува от ежедневния живот на хората, които среща в кварталите на Париж (“Клео от 5 до 7”) или в крайбрежния Сет (“Рибарското селище”). За Варда е важно да улови частица от реалността, от всекидневните ситуации на местата, които посещава и ги прави част от своите игрални филми, превръщайки работата си, смесваща професионални и непрофесионални актьори в запазената марка на нейния стил.

Фестивалът ще предложи и няколко специални късометражни програми: панорама, посветена на съвременното португалско кино; селекция, представяща тенденциите в студентското късометражно немско кино и още – късометражни филми на млади режисьори от Русия.

В рамките на кинообразователна програма ще се проведат прожекции за ученици, както и практически ателиета. Селекцията от филми, посветена на младите зрители, включва първите филми от историята на киното и експериментални късометражни филми, част от програма CinEd, класики като „Клео от 5 до 7“ и „Малката продавачка на слънце“, както и съвременни филми като “Пей”, Swagger и др. Всеки филм ще бъде последван от дискусия или работилница, вдъхновена от представените филми.

Във форум „Кино в училище“, който ще се състои за трети път по време на фестивала във Френския институт, отново ще бъде поставен акцент на киното и другите изкуства в училищния контекст. В серия от тематични панели ще бъдат споделени добри практики от различни инициативи, които сдружение „Арте Урбана Колектив“ координира, ще бъдат поканени ученици и учители от различни точки на България, със специфични контексти, за да разкажат за своя опит с „кино в училище“ от първо лице.

И още: срещи и дискусии с българските режисьори Слава Дойчева, Христо Сименовов, Димитър Димитров – Анимитер, както и мастер клас с Ралица Петрова, който ще бъде повод да се запознаем в дълбочина с работата на Ралица, базирайки се на откъси от нейни филми и от филми на автори, които я вдъхновяват. По време на събитието ще бъдат представени и възможностите на новата платформа на програмата WOMED, която сдружение “Арте Урбана Колектив” координира за България.

 

 

11.06.2021