Седмица на Пипи в Столична библиотека (25.11.2020 – 28.11.2020 г.)


Изложба, детски конкурси и международен форум по случай 75-годишния юбилей на книгата “Пипи Дългото чорапче”

Столична библиотека отбелязва 75-годишния юбилей на книгата “Пипи Дългото чорапче” и култовата ѝ героиня с интересни артинициативи и изследователски форум с международно участие.

Една от най-популярните и емблематични детски книги на XX век "Пипи Дългото чорапче" на Астрид Линдгрен излиза за първи път през 1945 година и бързо набира популярност сред детската аудитория не само в скандинавските страни. Появата ѝ е определена за най-важното културно събитие в Швеция за последните 150 г. през 2014. Тя е преведена на 70 езика, продадени са над 60 млн. екземпляра. На български език книгата достига до нас през 1968 г., в брилянтния превод на Вера Ганчева. Любимата на поколения български деца книга е включена в задължителната програма за ученици във втори клас. Тя винаги заема челно място в топ 10 на най-четените книги в Детския център, като само за 2020 г. тя е заемана над 200 пъти. Фондът на Столична библиотека разполага с 19 издания на български на обичания роман, две на английски и едно на шведски език, както и с други любопитни издания на книги на Астрид Линдгрен на български и на чужди езици, които могат да се видят в Детския център.

Програмата на седмицата, посветена на култовата героиня и гениалната му създателка, включва следните инициативи:

 • 25 ноември – Откриване на изложба с любими цитати от книгата и състезание по редене на пъзел
  11:00 ч., Детски център
   
 • 26 ноември – Пипи тържество – конкурс за най-ефектен грим и прическа, характерни за героите от книгата, музикални изпълнения и Пипи караоке
  15:00 ч., Столична библиотека, Мраморно фоайе
   
 • 27 ноември – (онлайн/присъствено) Национална кръгла маса „Астрид Линдгрен: свободата на духа – кауза и приключение“, посветена на 75 години от появата на легендарната героиня и в памет на проф. д-р Вера Ганчева (1943 – 2020), скандинавист, общественик и преводач на Пипи в България.
  10:00 ч., Американски център
  Участниците в Кръглата маса ще бъдат приветствани онлайн от: омбудсмана за децата на Кралство Швеция г-жа Елизабет Далин; представителя на УНИЦЕФ за България д-р Джейн Муита; посланика на Кралство Швеция Н. Пр. г-жа Катарина Рангнит.
  Сред участниците на форума са писателите Марин Бодаков, Георги Господинов, Иван Ланджев, известни културолози, скандинависти, журналисти, юристи, преводачи, университетски преподаватели.
   
 • 28 ноември – Онлайн формат на Комикс студио на художника Христо Кърджилов на тема: “Пипи празнува рождения си ден“
  12:00 ч., Детски център
   

„Седмицата на Пипи” в Столична библиотека се провежда със съдействието на Посолството на Кралство Швеция в България.

Инициативите са предвидени за ограничен брой участници и са съобразени с всички противоепидимични мерки.


 


 

26.11.2020