Санирането на ДКЦ – XII спести 40% от сметките за парно

Средно с 40% по-малко топлоенергия е била изразходвана в ДКЦ – XII в ж.к. "Люлин" през изминалата зима, отколкото през същия период на 2016/2017 г. Това е заключението на Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми източници, направено след анализ на данните за консумацията на топло- и електроенергия в общинското здравно заведение от октомври 2017 до февруари 2018 г. вкл. Най-значително е спестяването през декември и януари, когато изразходваната топлоенергия е била съответно с 62% и 68% по-малко, отколкото предходната година.
Икономията на топло- и електроенергия е резултат на цялостното саниране на сградата на ДКЦ – XII. Направена бе топлинна изолация на външните стени и пода, подменени бяха дограмата и отоплителната инсталация, поставено бе енергоспестяващо осветление. 
Проектът, на обща стойност 703 986 лв., беше финансиран със заем от Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми източници. Срокът за погасяване на заема е 7 г., а самоучастието на здравното заведение е 10%, т.е. 70 398 лв.
Покривът на ДКЦ – XII също беше напълно подменен през миналото лято. Ремонтът на стойност 195 000 лв. беше финансиран със средства от Столичния общински приватизационен фонд, след решение на Столичния общински съвет. 
Поликлиниката в "Люлин" обслужва 200 000 пациенти годишно, които след пълното обновяване на сградата получават здравни услуги в много по-съвременни и удобни условия. 
Над 4,6 млн. лв. са отделени само през миналата година от Столичната община за модернизация на общинските лечебни заведения. 
Всяка година СО отделя между 8 и 9 млн. лв. за дофинансиране на дейностите в общинските болници, които не се покриват от Здравната каса. През т.г. за тази цел са предвидени 10 млн. лв. от бюджета на София.

23.04.2018