Самостоятелна изложба на Валентина Траянова

Изложбата на номинираните художници за наградата БАЗА 2018 продължава в залата на втория етаж на Софийската градска художествена галерия до 12 август. Победител тази година е Мартин Пенев. Като част от изложбата посетителите могат да видят и самостоятелната изложба на Валентина Траянова, 0GMS – шкаф, която е инсталирана във фоайето при входа на галерията.

В четирите звукови скулптури на Валентина Траянова универсални ежедневни думи и изрази са пресъздадени с максималния им потенциал да изразяват и да бъдат наситени с настроение. Моделирането на интонациите на гласа и емоционалността на художничката са основни инструменти в дългогодишния ѝ опит в пърформанс и звук. Нейните интуитивно създадени текстови конфигурации са минималистични по отношение на фабулата, в полза на богатото насищане с форма, извлечена от енергията и страстта.

За работата си Валентина Траянова казва: „Аз пренасям езиковите значения в един абстрактен контекст. В тези скулптури езикът и гласът поставят под въпрос нашето отношение към изразното средство като материя. Езикът в моето изкуство както икономически, така и пластически приравнява културните различия на едно ниво. И заедно с гласа предава емоции, които представляват символи на сила и власт.”

Работите в изложбата са създадени през последните три години, представяни са в The Zoo Gallery, Нант; Frac Franche-Comté, Безансон; La Maison Rouge Fondation Antoine de Galbert, Париж и The National Museum of Contemporary Art (MNAC), Букурещ. Една от тях, “Day Out Now”, е в съавторство с американския художник Николас Найт, част от съвместния им проект Command Х Incisions, който предстои да бъде показан в Emily Harvey Foundation, Ню Йорк през септември 2018 г.

Валентина Траянова е родена през 1975 г. в София. Завършва Академията „Жул Паскин”, София и Национално училище за изящни изкуства Villa Arson, Ница. Изразява се чрез рисунка, пърформанс и песен. Често работи в съавторство с поета Антоан Дюфо, с когото създават сдружението Lubovda. От 1996 г. живее и работи в Ница и Париж.


0GMS е едно от най-малките по размери изложбени пространства в света и същевременно една от най-прогресивните независими галерии за съвременно изкуство в България. Създава се от художниците Иван Мудов, Камен Стоянов и Стивън Гермор през 2009 и до сега функционира под различна форма – галерия в апартамент, шкаф или чекмедже. Особеното при 0GMS – чекмедже е, че има свойството да „паразитира” на територията на други галерии, обикновено с установен авторитет – като галерия „Скуч”, Любляна, галерия “Cabaret Voltaire”, Цюрих и галерията на ИСИ – София, в чиято кухня функционира от 2010 до 2013 г. 0GMS синхронизира програмата си и откриванията с други събития като по този начин раздвижва публичния поток и обмяната на зрителски групи. През 2011 г. се трансформира буквално в художествен обект, произведение на Иван Мудов, със заглавие „0GMS – шкаф”, показано за пръв път през 2011 г. в галерия Hilger Contemporary, Виена, галерия „Сариев”, Пловдив и W139, Амстердам; в галерия Prometeo Gallery di Ida Pisani, Милано през 2012 и галерия Gregor Podnar, Любляна през 2013 г. По този начин авторството се споделя с други художници, поканени да представят работи в четирите чекмеджета.  

27.07.2018