Създадена организация за непрекъснато наблюдение на реки, критични речни участъци и общински язовири
Прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология за София днес, 1 декември, е за оранжев код, с валежи между 35 и 65 л/кв. м. В местата със снежна покривка, с очакваните валежи от дъжд и умерения до силен вятър, снеготопенето също ще е интензивно.
Във връзка с очакваните обилни валежи Столична община създаде организация за непрекъснато наблюдение на реки, критични речни участъци и общински язовири.
Със заповед на кмета на Столична община е въведен общинският щаб за наводнения.
Мобилизиран е и изнесен щаб за наблюдение, както и допълнителна техника за реакция при обилни валежи. Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община работи в координация със СДВР и Столичната пожарна.
Всички 10 екипа на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ са на терен и извършват обходи и отреагират на сигнали.
Районните кметове с техните екипи са длъжни да следят в реално време нивата на язовирите – общинска собственост, на реките и на критичните речни участъци и дерета.
От вчера във връзка със снеготопенето е засилено почистване на дъждоприемните шахти и оттоци, като работата продължава и в утрешния ден. Столичен инспекторат контролира дейността на почистващите фирми.
Във връзка и с възможния силен вятър Столична община препоръчва на гражданите да обезопасят незакрепени предмети от своите тераси на домовете или офисите си. Строителните фирми да проверят конструктивните скелета и огради на обектите, които изпълняват.
При наличие на паднали клони или дървета, които са предпоставка за затруднение на проводимостта на речните корита, гражданите могат да подават сигнали. Не трябва да се изхвърлят отпадъци в речните корита, канали и дерета.
Гражданите могат да подават сигнали на тел.112.
Тази година Столична община извърши почистването на около 115 км речни корита, както и 5 км от река Искър, в участъка от моста на „Чепинско шосе“ до корекцията на летище София.
 
01.12.2017