София – 140 години столица на България: Изложба „Красивите покриви на София”

София – 140 години столица на България: Изложба „Красивите покриви на София”

Автор: Ясен Джабиров

Изложбата може да бъде разгледана от 2 април в Галерия на открито в парка пред НДК (пред Паметника на лъва)

 

Ясен Джабиров е пилот-оператор на дрон и видеограф, който в свободното си време се занимава с улична и въздушна фотография в родния си град София и страната. Автор е на много видео- и фотопроекти за града.

Изложбата „Красивите покриви на София“ е галерия от снимки, посветена на архитектурните шедьоври на стара София. Показва отблизо декорациите, скулптурите и орнаментите на повечето от най-красивите сгради в столицата, създадени по времето на царска България. Фотографиите са заснети с дрон, който пренася зрителя пред самите произведения, които иначе остават високо над града, далече от погледа на минувачите.

„Опитвам се да открия непознатата страна на София, нещата, които са пред всички нас, а сякаш малко хора ги забелязват. Първо, видях скулптурата с глобуса на покрива на банковата сграда на ул. „Раковски” и реших да я разгледам и заснема отблизо с дрон. Оказа се много детайлна и красива. Учуди ме, че толкова труд и старание са вложени в направата на едно произведение на изкуството, което е толкова далеч от хорските погледи. Замислих се какво ли е карало тогавашните архитекти и предприемачи да вложат такъв ресурс само за украса на сградата. Постепенно започнах да забелязвам и други сгради с подобни красиви орнаменти в стил рококо и сецисион из града. Започнах да ги проучвам и заснемам, събрах информация за тях и се оказа, че повечето са от периода около 1930 година, когато в България са работели архитекти и строители, учили и повлияни от западноевропейският стил и култура. Това са сгради и произведения, които придават аристократичния дух на София и не само са безценно богатсво за града ни, но и пример за отношение към естетиката на градската среда” – споделя авторът.

 

01.04.2019