Съвместни екипи на Столичната община, РИОСВ-София и СДВР започват засилен контрол върху горенето на отпадъчни материали, които замърсяват въздуха в София

Съвместни екипи на Столичната община, РИОСВ – София и СДВР започват засилен контрол  върху горенето на отпадъчни материали, които замърсяват въздуха в София. Това се договориха на среща днес кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова, министърът на  околната среда и водите Нено Димов и главният секретар на МВР Младен Маринов. В междуинституционалния екип ще бъдат включени и представители на столичната пожарна, които заедно със Столичен инспекторат имат правомощия да проверяват горенето на открити площи. 

Съвместните проверките с РИОСВ ще обхванат сервизите за ремонт на автомобили за използване на отработени масла за отопление, както и предаването на излезлите от употреба гуми на оторизирани за оползотворяването им фирми.

Столичният инспекторат продължава кампанията за събиране на излезли от употреба гуми. До момента  са събрани над 2500 гуми и кампанията продължава. Столична община засили и честотата на събиране на едрогабаритни отпадъци от домакинствата. Целта и на двете мерки е да се предотврати нерегламентираното им изгаряне.  

Министър Нено Димов информира кмета, че в момента се  изработват  стандарти за твърдите горива за битово отопление (въглища и дърва). Целта е от следващия отоплителен сезон горивата, които достигат до крайния потребител, да са с по-ниско съдържание на сяра и пепел.   

 

20.12.2017