Състезател по спортно ориентиране спечели беговото изкачване на НДК

Състезателят по спортно ориентиране Димитър Желязков бе най-бърз в скоростното бегово изкачване на НДК. Той финишира пръв във второто издание на надпреварата, включваща старт от фонтаните, влизане и изкачване на 8 етажа в сградата, обиколка на цялата тераса и слизане по стълбите. Този година най-добрите атлети изминаха два пъти това разстояние, като Желязков финишира за 9:40 мин., далеч пред оформилите спор за второто място Апостол Атанасов с 10:17 и Стефан Йорданов с 10:27. При жените най-бърза бе Кристина Йорданова 10:45 мин., следвана от Лиляна Гоцева 11:35, Борислава Миткова 14:10 и др. За първи път се състоя и масов старт на изкачването на НДК, дебютните победители при любителите са Ясен Ангелов и Диана Николова.

Десетки хиляди столичани и гости на града станаха свидетели на втория в историята спортен празник "НДК 360 – европейска нощ на спорта". Сред тях бе и Йорданка Фандъкова, която в продължение на близо час премина през всички демонстративни сетове на отделните спортове, поздрави призьорите в надпреварите и приветства участниците. Сред присъстващите бяха още Николай Стойнев – зам.-председател на Столичен общински съвет, доц. д-р Тодор Чобанов – зам.-кмет на Столична община и др.

Освен бягането, много оспорвано протече и състезанието по ориентиране. Най-добре из коридорите, фоайетата и залите на НДК се представиха Борис Йосифов от НСА Сивен и Борислава Миткова от Валди София при мъжете и жените, Александър Котков от Валди София и Ивана Педева от НСА Сивен при юношите и девойките под 18 г. и Христо Манов от Соколец Самоков и Стиляна Савова от НСА Сивен при синьорите над 35 г.

С огромен интерес присъстващите проследиха фасадното изкачване на НДК, в което тази година се включиха и алпинисти от чужбина. Групата майстори от Познан, заедно с българските им колеги, показаха завидни умения по спуснатите покрай сградата въжета. Надпреварата бе с директни елиминации и бе спечелена от поляците. При мъжете най-бърз бе Михаил Мачошчик с 1:05,29 мин., следван от Тодир Кисимов 1:12,27, Борислав Алексиев 1:35,1 и др. При дамите първа покрай фасадата до покрива стигна Соня Дудяк 1:42,01 мин, пред Невена Андонова 2.10:02, Ани Гатева 2:29,05 и др. Така "НДК 360" за първи път се превърна и в международен фестивал на градските спортове.

На официалното откриване на „Европейската нощ на спорта“ присъстваха зам.-министърът на спорта Стоян Андонов, евродепутатът Андрей Ковачев, изтъкнатите български спортисти Ренета Камберова, Петър Стойчев, Денислав Коджабашев, Ивайло Иванов и др. Всички те поздравиха присъстващите и им пожелаха да имат повече подобни възможности да се докосват до спорта и да практикуват активни занимания в ежедневието. След което зрителите се насладиха на редица майсторски изпълнения на сцената, където много настроение създаваше водещият Део.

Междувременно десетки хиляди столичани наблюдаваха демонстрациите по 20 вида спорт на импровизирани сетове в пространството пред НДК. Някой от присъстващите се включиха сами като изпробваха своите умения под наставленията на специалистите. Най-много зрители събра турнирът по стрийт фитнес, по време на който Димитър Дилчев бе отличен със специален плакет, връчен му от директора на състезанията Цветан Георгиев в присъствието на Йорданка Фандъкова. В голяма атракция се превърна и издигането на топловъздушния балон. На прекрасната панорама на вечерна София имаха възможност да се насладят наградените от организираните томболи, викторини и спортни състезания.

Призьорите в състезанията за мъже и жени бяха отличени с медали и парични награди, а за юношите, девойките и синьорите, както и за първите трима в масовия старт на беговото изкачване, бяха предвидени медали и материални награди. Всеки участник получи фланелка с бранда на спортния празник. Още много награди и сувенири бяха раздадени по време на забавните игри и викторини.

"НДК 360" се организира за втора поредна година и обединява няколко спортни събития в празник с цел да промотира възможностите за спорт в столицата и специално във и около НДК, откъдето фактически започва и пътят от центъра на града към планината Витоша. Фестивалът е част от ежегодната „Европейска нощ на спорта“ с организатори Столична община, Фондация „София – европейска столица на спорта“, НДК, НСА „Васил Левски“ и Българска федерация по ориентиране с подкрепата на Министерството на младежта и спорта.

 

 

29.09.2019