С подкрепата на Столична община Касиел Ноа Ашер създава филм за Йосиф Шамли

"Почти няма ден, в който да не се сещам за Йоско. Разхождам се в стария еврейски квартал – и ей ти – на онзи балкон са цъфнали стотици мушката, а котката от ул. „Кирил и Методий“ № 36 пак е родила 9 котенца. И къде с яд, къде с очакване, му викам: „Йосиферче, тук ли си? Виждаш ли ги тези чудеса? Наслади им се през моите очи!“. Неговите приятели ми споделят същите „изпитания“ на душата. Проектът за пълнометражен, документален филм “Йосиф Шамли. Сюжет за кратък разказ“ е замислен като своеобразна, сърдечна терапия за всички нас – хората, които Йосиф обичаше. За нас, на които Йосиф ни липсва. Защото Йосиф сме всички Ние“ –  споделя Касиел Ноа Ашер, която е режисьор на филма. Главен оператор е Калоян Божилов, а музиката създава Гаро Ашикян.

„Столична община застана зад пореден ценен проект, посветен на ярък образ, оставил следа в културния ни живот. Загубихме рано Йосиф Шамли, но неговото присъствие на театралната сцена и в киното остава живо в паметта на съвременниците му. Искаме да го запазим и за тези след нас. Точно това правят Касиел, екипът на филма и участниците в него – съхраняват паметта за един талантлив артист и светъл човек“ – каза заместник-кметът на София Мирослав Боршош. Филмът „Йосиф Шамли. Сюжет за кратък разказ“ получи финансовата подкрепа на Столична община в последната сесия на Програма „Култура“.

Пред камерата застават Владимир Карамазов, Диана Добрева, Юлиан Вергов, Ваня Щерева, Явор Гърдев, Владимир Пенев, Валентин Ганев и много други близки колеги, приятели и роднини на Шамли. Те ще „реставрират“ миналото му, ще сътворят възможното му настояще, ще мечтаят за допустимото му „бъдеще“. Всеки един от тях, уповавайки се на познанието си за него, ще „влезе в кожата му“, за да разкаже за възходите и провалите, успехите и съмнението, надеждата и копнежите в битието на човек, избрал професията актьор. Чрез спомените, наблюденията и обичта си, участниците във филма ще съберат и сглобят като пъзел основния герой – Йосиф Шамли.

Втори главен герой във филма ще бъде град София със своите популярни и екзотичнотайни места, които 47 години вдъхновяват за творчество и живот Йосиф Шамли.  

 

 

25.07.2022