С църковно-военен ритуал беше отбелязано връщането на лъва от паметника на Първи и Шести пехотен полк

С църковно-военен ритуал беше отбелязано връщането на лъва от паметника на Първи и Шести пехотен полк

С църковно-военен ритуал беше отбелязано връщането на лъва от паметника на Първи и Шести пехотен полк на историческото му място в София. На церемонията, провела се на Архангелова задушница в памет на загиналите войни, присъства кметът на София Йорданка Фандъкова, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-кметът на София, капитан Атанас Илев.

По този начин продължаваме каузата за възстановяване на Войнишкия мемориал, на който са били изписани имената на над 3000 български войници и офицери, сражавали се за свободна и независима България.

"Паметникът на софийските полкове е един от тези паметници, които ни припомнят за онези времена преди век, когато с безпримерен героизъм бойците ни воюваха за България, за правото на всеки да живее свободно", каза в словото си пред гражданите заместник-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов. По думите му, "с връщането на лъва от стария паметник на неговото място е възстановен "къс историческа правда".

Паметникът на Първи Софийски пехотен полк и Шести Търновски пехотен полк е открит от Цар Борис III през 1934 г. Част от него е пострадал при бомбардировките над София и окончателно е премахнат за построяването на художествено-творческия синтез "1300 години България". От 1977 г. фигурата на лъва и част от запазените плочи се съхраняват в Националния военноисторически музей.

Конкурсът за възстановяването на Войнишкия паметник ще бъде обявен в началото на 2018 г.

Фотограф: Гео Калев

 

 

 

 

 

06.11.2017