Събития по повод 1 юни - ден на детето

Над 60 културно-образователни инициативи за деца включва тазгодишното издание на "Детски панаир" в София, което по традиция ще се проведе пред Народния театър „Иван Вазов”.

Организатори на събитието са Фондация "Изиарт" и Столична община, а всички инициативи за празника на детето са с вход свободен.
Предвидените работилници за 1-ви юни ще се провеждат през целия ден от 11.00 ч. до 20.00 ч. на територията на Градската градина и в близките музеи и галерии. По традиция Фондация „Изиарт” е изработила и специално създадени игри за музеите – децата ще могат да станат откриватели в Националния природонаучен музей, Университетски ботанически градини – София, Институт за етнография и фолклористика с Етнографски музей и Софийската градска художествена галерия. Специално за събитието е създадена и забавна игра за София, с която децата ще могат да станат откриватели и да научат много интересни неща за столицата.

За децата, които се интересуват от изкуство, са предвидени десетки работилници, между които по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, грънчарство. Посетителите ще бъдат въвлечени в света на науката – физика и химия със специално разработено ателие, което цял ден ще се правят експерименти. В програмата са включени и редица спортни активности – танци, йога, тенис, футбол, шах. Подготвена е и атрактивна програма за сцената – музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките. По традиция, ще бъде показана и истинска пожарна кола, на която малчуганите ще могат да се качат и да влязат в ролята на истински пожарникари.
„Детски панаир” е първият културен градски фестивал за деца и се е превърнал в едно от най-очакваните събития за детска аудитория. Основната му цел е децата да бъдат въведени в света на изкуството и културата, като се организират творчески ателиета по изкуство, както на открито, така и в културни институции (музеи и галерии). Проектът е некомерсиален и позволява на всички желаещи деца да се включат абсолютно безплатно в културно-образователните инициативи.
 

НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ДЕТСКА АВТОРСКА ПРИКАЗКА „ЩЕ ТИ РАЗКАЖА ПРИКАЗКА”

 

На 1 юни (четвъртък) от 16:00 часа в Софийската градска художествена галерия ще се състои церемонията за връчване на наградите от шестото издание на Националния детски конкурс за авторска приказка „Ще ти разкажа приказка”, част от Календара на културните събития на Столична община.

Носителите на първите награди в двете възрастови групи ще получат лаптопи, осигурени от фирма Technopolis, класираните на второ и трето място ще получат мобилни телефони, а поощрителните награди са книги.

Дирекция “Култура” на Столична община организира Националния детски конкурс за авторска приказка „Ще ти разкажа приказка” на свободна тема и в него могат да участват деца в две възрастови категории: 9-12 години и 13-15 години.

В тазгодишното издание се включиха 336 деца от цялата страна. Творбите им бяха оценявани от жури с председател Георги Константинов и членове – Станислав Георгиев, Петя Йотова и Нели Горанова.

 

По случай Деня на детето, Столичен куклен театър ще предложи две празнични представления за деца:

- 1 юни, четвъртък, в салона на ул. „Гурко“ №14, от 12.00 ч. ще бъде изигран спектакълът „Принцесата и свинарят“

- 1 юни, четвъртък, в салона на ул. „Якно Сакъзов“ №19, от 12.00 ч. е предпремиерата на спектакъла „Малко синьо и малко жълто“.

Актьори от Столичен куклен театър ще участват в инициативата „Седмица на детската книга“ на литературен клуб „Перото“ на НДК. На 1 юни, от 10.00 до 18.00 ч. актьорите Румен Угрински, Мая Бежанска и Ивет Лазарова-Торосян ще участват със своите деца в литературни четения в клуба.

 

Детски празник в Галерия „Сезони“

 

По повод 1 юни – Ден на детето, галерия „Сезони” открива изложба на детска рисунка и кани децата на София на творчески празник – карнавал, който ще се състои на 30 май (вторник) от 16.00 часа.

Децата до 12-годишна възраст са поканени да създадат рисунки и да си оцветят карнавални маски, които след това да занесат у дома, да общуват с приятели и да работят и играят в галерия „Сезони“. Всяко дете ще може да създаде свой собствен прочит на любима картина или просто да нарисува своята мечта върху огромното платно, разположено в двора на галерията.

Материалите ще бъдат подсигурени на място /тези, които имат желание могат да донесат свои/.

Най-изявените деца ще бъдат отличени от специално жури в галерия „Сезони“.

Условия за участие : Участието в работилниците и изложбата е безплатно, но поради големия интерес, моля изпращайте предварителна заявка на  office@galleryseasons.com с име, възраст на детето или брой на групата деца от училище/школа с посочено име на родител/учител.

30 май, вторник – 16.00ч. – 18.00ч.

Адрес на галерия „Сезони“: Дом на културата “Средец”, ул. „Кракра” №2А

Спектакъл „Продавач на надежда“

Заповядайте на 30 май (вторник) от 19:00 часа в Сатиричния театър „Алеко Константинов“ (ул. „Стефан Караджа“ № 26) на спектакъла „Продавач на надежда“ по текст на Джани Родари.

Вход свободен!

Спектакълът е създаден по идея на Светослав Пеев и Горан Младенов – учител по музика. Организатор е Ивана Младенов-Бочева, българка от Босилеград.

Спектакълът се реализира с подкрепата на Дирекция „Култура“ на Столична община, Държавния културен институт към МВнР, Фондация „Българска памет”, Държавна агенция за българите в чужбина, Община Босилеград, Основно училище „Георги Димитров“, Сатиричен театър „Алеко Константинов“ и Банка ДСК.

 

На 1-ви юни, четвъртък, по повод Деня на детето, в Театър „Възраждане” ще бъдат изиграни два детски спектакъла:

от 11:00 ч. и от 12:30 ч. – "Котаракът с чизми"

от 17:00 ч. – "Снежанка и седемте джуджета"

Децата ще могат се срещнат с актьорите, да се снимат с тях, а и ще получат подаръци – книжки и балони.

 

Среща с Мери Попинз и рисунки по прозорци в Театър „София“ по повод 1 юни

На 1 юни от 17.00 ч., по повод Деня на детето в Театър „София“ ще се изиграе представлението „Мери Попинз“. След като видят забавната и вълнуваща история на семейство Банкс на децата им предстои среща с героите от постановката във фоайето на театъра. Очаква ги и вкусна изненада в опаковки със „златни“ звезди, които да запазят така, както го правят Джейн и Майкъл по съвет на Мери Попинз.Всички витрини и прозорци до главния вход на театъра ще се превърнат в площ за обща творческа изява на децата. Те ще рисуват по стъклата с вълшебни маркери – течни тебешири, които се почистват лесно и бързо.

Детски празник на архитектурата „Направи си град - бъдещето на София“

Събитието ще се проведе на 1 юни 2017 година на територията на Ларгото. Заедно с децата ще творят домакините - главният архитект на СО арх. Здравко Здравков и председателят на КАБ арх. Борислав Игнатов.

Целта на събитието е да чуем мечтите и желаниято на децата, свързани с техния град. Да ги поощрим да бъдат социално ангажирани с темите, касаещи града, с опазването му и с неговото развитие. За да променим своя град, за да го освободим от автомобилния трафик, за да направим повече пешеходни зони и човекът да има приоритет пред автомобилите, всичко това започва с изграждане на отношение към мястото където живеем още в ранна детска възраст.

Програмата включва две детски архитектурни работилници, първата ще стартира в 10.00 ч. до 11.30 ч., а втората от 12.00 ч. до 13.30 ч. В тази инициатива очакваме да се включат деца от 1-ви до 4-ти клас.

По-късно, от 14.00 ч. ще се проведе архитектурна дискусия за бъдещето на София с ученици от 5-ти до 11-ти клас. Темите на дискусията, които предварително бихме искали да зададем към участниците са:

-           В какви сгради искате да живеете?

-           Как си представяте велосипедните и пешеходните алеи?

-           Как бихте искали да изглежда вашият град след 20 години?

-           Какви са проблемите с паркирането според вас?

-           Как си представяте зелените площи във вашия град?

-           Какви цветове смятате, че са подходящи за квартала, в който живеете?

Учениците от 143-то СОУ ще представят по време на празника свои проекти свързани с бъдещето на София.

 

СТОЛИЧНАТА БИБЛИОТЕКА

Стартира инициативата “Библиотека в планината”

 

На 1 юни 2017 г. в 11:00 ч. пред детския екостационар “Бели брези” в природен парк “Витоша” Столична библиотека и Дирекция природен парк “Витоша” за втора поредна година ще стартират инициативата “Библиотека в планината”. Посетителите ще могат да прочетат атрактивни заглавия и любими свои книги, както и да получат безплатна едногодишна читателска карта за Столична библиотека.

Предвидена е също богата и разнообразна музикално-развлекателна програма, кът на билките и още много игри и забавления.

И през този сезон туристите и любителите на планината ще могат да ползват мобилните къщички на Столична библиотека, заредени с нова и интересна литература, на следните места:

Дендрариум;
Детски еко стационар „Бели брези“;
Момина скала;
Алеко;
И на най-високата точка в планината – Черни връх.

Всеки желаещ може да си вземе книга и да обогати тези планински библиотеки, като постави в тях свои книги.

 

Детския център на Столична библиотека

 

На 1 юни – Международния ден на детето, Детският център на Столична библиотека кани всички, които се чувстват деца, да празнуваме заедно! За Вас сме подготвили цветна палитра от събития – интерактивна приказка-игра „Бел и дъгата“, уъркшоп с писателката Живка Шопова и нейната книга „Букви опашати“ и представяне на издателство Funky Books с книгите „Натисни точката“ и „Много гладната гъсеница“.

 

Трамвай библиотека

На 1, 2, 3-ти юни от 11:00ч. до 15:00ч. в София ще се движи трамвай библиотека.

 

 

Безплатно ще работи Столичния зоопарк

Вход свободен за възрастни и деца.

 

Направи си град - бъдещето на София“.

Събитието ще се проведе на 1 юни 2017 година на територията на Ларгото. Заедно с децата ще творят домакините - главният архитект на СО арх. Здравко Здравков и председателят на КАБ арх. Борислав Игнатов.

Целта на събитието е да чуем мечтите и желаниято на децата, свързани с техния град. Да ги поощрим да бъдат социално ангажирани с темите, касаещи града, с опазването му и с неговото развитие. За да променим своя град, за да го освободим от автомобилния трафик, за да направим повече пешеходни зони и човекът да има приоритет пред автомобилите, всичко това започва с изграждане на отношение към мястото където живеем още в ранна детска възраст.

Програмата включва две детски архитектурни работилници, първата ще стартира в 10.00 ч. до 11.30 ч., а втората от 12.00 ч. до 13.30 ч. В тази инициатива очакваме да се включат деца от 1-ви до 4-ти клас.

По-късно, от 14.00 ч. ще се проведе архитектурна дискусия за бъдещето на София с ученици от 5-ти до 11-ти клас. Темите на дискусията, които предварително бихме искали да зададем към участниците са:

 

В какви сгради искате да живеете?

Как си представяте велосипедните и пешеходните алеи?

Как бихте искали да изглежда вашият град след 20 години?

Какви са проблемите с паркирането според вас?

Как си представяте зелените площи във вашия град?

Какви цветове смятате, че са подходящи за квартала, в който живеете?

 

Учениците от 143-то СОУ ще представят по време на празника свои проекти свързани с бъдещето на София.

 

31.05.2017