Събития на открито в София 19 – 27 юни

Събития на открито в София

19 – 27 юни

Фестивал на уличните артисти ще се проведе на 19 и 20 юни в Банкя. Музика, театър, циркови изкуства и пантомима ще има за жителите и гостите на Банкя от 11:00 ч. до 17:00 ч.

Летният фестивал „Опера в парка" започва с представления за най-малките в парка на Военната академия „Г. С. Раковски“. При неблагоприятни атмосферни условия спектаклите ще се играят в зала „Тържествена“ в парка на Академията. На 19 юни (събота) от 11:00 ч. е срещата на малчуганите с „Трите прасенца“, на 20 юни (неделя) от 11:00 ч. – с „Червената шапчица“. На 26 и 27 юни от 11:00 ч. ще има „Концерт за бебоци“. Програмата ще намерите на: https://www.operasofia.bg/repertoire?category=children

На 19 и 20 юни (събота и неделя) от 20:00 ч. в градина „Кристал“ Студио за документален театър VOX POPULI представя „ЕКСПОНАТИ – изчезващи човешки видове“. В театралната инсталация на открито участват Василия Дребова, Георги Налджиев, Петко Каменов, Елена Кънева, Живко Гущеров, Симеон Бончев. Режисьор е Неда Соколовска. Зрителите преминават в поток като посетители на музей или изложба и влизат в контакт с всеки „експонат“, разположен в своя уникален свят от 1 кв. м.

Програмата на SoFets продължава през уикенда на сцената на Кино „Кабана“. На 19 юни публиката ще се срещне с Маргарита Петкова и Добромир Банев. Базираният по едноименната им книга спектакъл „Абсурдни времена“ ще представят Нона Йотова и Петър Антонов. Вечерта ще продължи с концерт на Стефан Илчев. На 20 юни фестивалът ще почете незабравимия Тодор Колев със спектакъла „Опасен чар. Ще гостуват приятели и роднини на „опасния чаровник“, а Филип Аврамов – Фицата, Нелко Коларов и група „АКАГА“ ще ни върнат във времето, когато „имаше чувство и само тогава се раждаше изкуство“. Детската програма на SoFets на 19 и 20 юни ще предложи най-любимите български детски песни в забавно "Караоке с Маргаритка”, както и „Магическо шоу“ с чаровния актьор и фокусник Ненчо Илчев.

На 19 юни, събота, от 12:00 ч. до 15:00 ч. в парк-театър "Борисова градина". Детската вокално-театрална формация „Таласъмче“ ще проведе свой фестивален ден „Таласъмче в парка“. Входът е свободен.

На 20 юни от 18:00 ч. на Лятната естрада в "Борисовата градина" ще се проведе концерт-спектакълът ”Светлини и таланти”, организиран от Народно читалище ”Надка Караджова 2012”. Събитието е посветено на 30-годишната творческа дейност на вокален квартет ”Славей”, създаден от голямата певица Надка Караджова.

На 21 юни от 21:00 ч. в парк-театър „Борисова градина“ Милица Гладнишка събира някои от най-добрите български музиканти за специален концерт. Ще се насладим на изпълненията на Михаил Йосифов – вокал, тромпет, Велислав Стоянов – вокал, тромбон, Арнау Гарофе – саксофон, Васил Спасов – пиано, Борис Таслев – бас и Атанас Попов – барабани.

На 22 юни от 21:00 ч. комедийният спектакъл „Гласове под наем“ ще представи пред публиката в парк-театър „Борисова градина“ напрегнати, забавни, нелепи, конфликтни и шантави моменти, които се случват в едно звукозаписно студио. Актьорите Гергана Стоянова, Симеон Владов, Виктор Танев, Симона Трайкова и Христо Ботев (който е и автор на текста) ще представят „Вселената на дублажа“.

На 23 юни в 18:30 ч. от Народния театър „Иван Вазов“ започва Литературен маршрут на Лора Шумкова, част от инициативата на Фондация „Прочети София“. На фокус ще бъдат домовете на известните писатели в София – някои са организирали литературни салони в своите, а за други „дом“ най-често е била някоя кръчма или редакция на вестник или списание.

На 25 юни в парка на Военната академия „Г. С. Раковски“ започва първият „Софийски фестивал на Музикалния театър“, организиран от Музикалния театър с подкрепата на Столична община. Откриването е от 20:00 часа с концерт-спектакъла "Една вечер с хитовете на Бродуей". Звездите на Музикалния театър ще изпълнят популярни мелодии от хитовите мюзикъли: "Кабаре", "Котки", "Чикаго", "Фантомът на операта", "Мис Сайгон", "Сънсет булевард", "Исус Христос суперзвезда", "Магьосникът от Оз".
Програмата на фестивала ще намерите на: https://musictheatre.bg/7680/ochakvajte-parvoto-izdanie-na-sofijskiya-festival-na-muzikalniya-teatar/ 

На 26 юни от 17:30 ч. в Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“ (под купола на "Лагрото") образователно творческо ателие „Фолклорни танцови импровизации“ ще запознае деца и младежи с характерни танци, традиционно облекло и любопитни истории от седем фолклорни области на България. Специално подбрани интерактивни игри ще бъдат водени от професионалните танцьори на Детско-юношески ансамбъл „Пламъче“ – София. От 20:30 ч. ще започне музикалният фолклорен спектакъл “Пътуване из България”.

На 27 юни (неделя) от 18:00 ч. в кино "Кабана" ще се проведе концерт на Софийския духов оркестър. Събитието е част от Лятната програма на Столична община. Диригенти – Юли Дамянов и Васил Делиев. В програмата: произведения на Антонин Дворжак, Шарл Гуно, Едвард Григ, Скот Джоплин и др. Концертът е част от празничните прояви, с които Софийският духов оркестър отбелязва своята 70-годишнина.

На 27 юни от 11:00 ч. на Лятната естрада в "Борисовата градина" ще започне колоритният фестивал „Един джаз ден“, обединяващ малки и големи артист-изпълнители и утвърдени родни джаз музиканти. В инициативата ще се включат музикантите от „Брас Асоциация“, суингърите от Lindy Hop,  вокалистката Весела Морова, екзотичната изпълнителка на африкански танци Мария Коса, перкусионистите „Ямбадон“ и други, които ще застанат рамо до рамо с музикалните таланти от училище за певци D Stars.

 

 

18.06.2021