Реставриран е иконостасът на Курилския манастир „Св. Иван Рилски“

Приключи реставрацията на иконостаса на Курилския манастир „Св. Иван Рилски“. Реставрацията е осъществена със средства от Програмата за подкрепа на манастирите и църквите в Столичната община. Отец Нектарий благодари на столичния кмет Фандъкова за подкрепата и ѝ показа ценните икони. Столичният кмет  посети манастира заедно с кмета на район „Нови Искър“ Даниела Райчева. През 2019 година бяха осигурени средства от общината и за довършване на реставрацията на стенописите.  

Курилският манастир „Св. Иван Рилски“ е основан през Х век и е един от най-старите манастири в този регион. През 1593 г. манастирският храм е обновен, а три години по-късно е изографисан от Св. Пимен Зографски. През 1830 г. е пристроен и изографисан притвор. Деветнадесет години по-късно е построен втори притвор. До средата на XIX век манастирът е обитаван от 45 монахини, реализиращи огромна мисионерска дейност.

През 2013 г. започва поетапна реставрация на стенописите в храма. Освен започналата реставрация са изградени и музейна част, библиотека, архондарик и камбанария. Направено е цялостно обновяване на облика на дворното пространство. В музея му са запазени редица ценни ръкописи и книги, сред които Евангелие от 18 век.

 

 

 

 

 

31.03.2021