РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ предлага нова възможност – виртуална обиколка на постоянната експозиция

 

Тя е достъпна от официалния уебсайт на Музея:
www.sofiahistorymuseum.bg
или чрез следния директен линк: 
https://sofiahistorymuseum.bg/bg/virtualna-obikolka


Постоянната експозиция на Регионалния исторически музей – София се намира в сградата на пл. „Бански“ 1. Тя бе тържествено открита на 17 септември 2015 г. Състои се от осем зали, проследяващи развитието на града от VI хил. пр. Хр. до средата на XX в.

Достъпът до културно-историческото наследство вече е възможен и чрез виртуална разходка. Съобразно интересите си, посетителят може да следва хронологичната ходова линия, утвърдена в Музея. Възможно е да отиде и в конкретна зала, която предизвиква най-голям интерес у него.

Включени са следните теми: Наследството на древността, Силата на духа, Династичната връзка със Западна Европа, Дворцовият кабинет, Софийската улица, Държавните и общинските институции, Домът и облеклото на софиянци, Културен живот и развлечения.

Артефактите са от Праисторията, Античността, Средновековието, Възраждането и Новата българска история: археологически предмети; стенописи, икони и църковна утвар от софийските манастири; сватбената каляска и бюрото на княз Фердинанд; автомобил Мерцедес (1905 г.); пресъздаване на интериори от жилища от предосвобожденския и следосвобожденския период на заможни столични фамилии и много други.

Виртуалната разходка е реализирана благодарение на технология за 3D заснемане с камера. Конкретна информация за някои от най-емблематичните експонати е налична чрез добавени интерактивни маркери.

Виртуалната обиколка е осъществена с подкрепата на Столична община, Програма „Култура“ – 2021 г., по проект „3D виртуална разходка в Музея за история на София“ на Фондация „Съкровищата на България“, в партньорство с Регионалния исторически музей – София.

 

 

20.10.2021