Рецитал-спектакъл СИЛУЕТИ, ФРЕСКИ, БАГАТЕЛИ представя в една вечер последните творби на големия български композитор Панчо Владигеров

На 9 декември 2017 г., от 19.00 ч., в Камерна зала „България“ ще бъдат представени последните опуси на Панчо Владигеров. В програмата ще участват пианистът Веско Стамболов и сопраното Неда Атанасова. Концертът включва и мултимедия, която  разказва за късните творчески години на Владигеров, в които композиторът пише шест опуса за пиано и един опус с песни по стихове на големия български поет символист Николай Лилиев. Ще бъдат представени още най-изтъкнатите интерпретатори на Владигеров – пианистите Алексис Вайсенберг, Иван Дреников, Антон Диков, Николай Евров, Красимир Гатев. Всички материали за историята на последните произведения на Панчо Владигеров са предоставени от архива на къщата музей „Панчо Владигеров“ в София.

„В последно време написах няколко опуса за пиано – пиеси, които са нещо съвсем различно в моето творчество. В тях съм търсил нови пътища, нови изказвания, обаче аз винаги се придържам твърдо към моя стил и мироглед.“ – споделя в едно от последните си интервюта Панчо Владигеров.

Композиторът посвещава последните седем години от живота си (1972 – 1978) на любимия си инструмент – пианото, пишейки всяка година по един цикъл от пиеси – опусите от 64 до 70, а през 1975 г. създава и опус 67 „Четири песни“ по стихове на  Николай Лилиев. „По-смели в хармоничния си език и по-богати на цветове са тези клавирни миниатюри, но и по-лаконични и по-интимни в израза. Израз по-често на тъга, но също и на опиянение от живота, на любов към неимоверното богатство на българските народни песни и танци. Това са пиеси – настроения, пиеси – състояния, пиеси – пейзажи, пиеси – спомени, пиеси в духа на народните песни – игриви или печални, мерени или безмензурни, пиеси в духа на народните танци в най-разнообразни неравноделни ритми, пиеси, изпълнени с пословичния хумор на Владигеров – галантен или пиперлив. Последната творба, завършена едва два месеца преди края на земния му път, е „Хумореска“. Така на 8 септември 1978 година с усмивка се прощава големият български композитор, оставяйки наследство, с което достойно се нарежда до най-големите майстори на националните музикални школи в Европа.” — споделя пианистът Веско Стамболов.

Рецитал-спектакълът СИЛУЕТИ, ФРЕСКИ, БАГАТЕЛИ е част от проекта „Поетични картини“ на Издателство Елм, финансиран от програма „Култура“ на Столична община, и се осъществява в партньорство с къща музей „Панчо Владигеров“  София, Софийска филхармония и Българско национално радио.

Той беше представен при пълни зали през септември тази година в музейния комплекс „Панчо Владигеров“ в Шумен и на Международния фестивал „Дни на камерната музика“ в Габрово.

Предвижда се в рамките на проекта последните клавирни опуси на Панчо Владигеров да бъдат записани и издадени на диск в комбинирано аудио и мултимедийно съдържание. Те бяха представени за първи път след смъртта на композитора едва през 2006 г. от пианиста Марио Ангелов в Съюза на българските композитори по повод отпечатването им за първи път от Издателство Елм. 


Фейсбук събитие: http://bit.ly/2zCYavp

Билети: на касата на концертен комплекс „България“

Повече за Издателство Елм
Основано през 1999 г. от Ивайло Христов, Издателство Елм публикува първи издания на късните творби на Панчо Владигеров – неговите последни клавирни опуси и пълното му творчество за две пиана. Каталогът съдържа ноти и партитури на съвременна музика от български автори – произведения за тромбон, за кларинет, за симфоничен оркестър, както и оригинални аранжименти за различни медни ансамбли и музикална литература.

http://www.editionelm.eu/bg

За повече информация:
Ивайло Христов, Издателство Елм
Тел: 0888 972554
E-mail: ivaylo@editionelm.eu

Надя Сотирова, къща музей „Панчо Владигеров“ – София
Тел: 0889 616738
E-mail: vladigerov_muzei_sofia@mail.bg

ПЛАКАТ

28.11.2017