Развитие на електрическата мобилност, пешеходните и велоалеи обсъждат на форум за градска мобилност към EUROCITIES

Днес в рамките на Форума за мобилност зам.- кметът на София Евгени Крусев обсъди със зам.-кмета на Лисабон Дуарте Кордейро актуални проблеми в транспорта, за които и двата града търсят решение. Столиците са изправени пред предизвикателството да направят градската среда още по-достъпна и устойчива. Основен приоритет и на двата града е разрастването на електрическата мобилност. Развитият електротранспорт в Лисабон даде добър пример и потвърди правилната посока, в която се развиват и бъдещите цели на София в областта. Други общи възгледи градовете намериха в амбициите си за развитие на велосипедния транспорт, намаляването на трафика в централните части на града и създаването на нови пешеходни зони.

В своето изказване пред Форума за градска мобилност зам.-кметът на София Евгени Крусев посочи, че усилията и дейността на форума са от голямо значение и имат значително влияние за бъдещото развитие на градската мобилност в много европейски градове. Заседанията на Форума за мобилност са само един от инструментите за повишаване на информираността в цяла Европа за това, което правим в този форум и това, което ние можем да предложим на нашите членове. Бъдещето принадлежи на зелените, интелигентни и устойчиви градове. EUROCITIES също са избрали тази визия за бъдещото си развитие и упорито търси възможно най-добрите решения.

Срещата предоставя отлични възможности за свързване на професионалистите в областта на градската мобилност, за да се открият нови възможности за съвместни проекти и сътрудничество, посочи също Крусев.

 

17.03.2017