Различни видове рози разцъфнаха в София

В парковете и градините на София вече разцъфнаха различни видове от едно от най-красивите цветя – розата. Цветовете на благородното растение красят "Борисовата градина", парка на НДК, Южен парк, градините пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, „Св. Климент Охридски“, „Докторски паметник“, Градската градина, както и покрай столичните булеварди „България“, „Сливница“, „Цариградско шосе“, „Македония“ и на „Моста на влюбените“.

В парковото пространство около НДК са разцъфнали над 5900 бели и червени рози. Те са от групите на чайно-хибридните, полиантовите, миниатюрните рози.

Едно от най-пъстрите на цветове места е Розариумът на София. Той беше възстановен по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова през 2019 г. Розариумът е създаден през 1910 г. от градинаря Йосиф Фрай, който обособява алеи от рози и организира изложби на цветя.

С възстановяването на цветното пространство в центъра на града оживяха и различните видове рози. Тук са цветовете на свързаната с нашата история „Роза дамасцена“. Тя е маслодайната роза за популярното българко розово масло. Другата забележителна роза е „Принцът на България“ (Rosa Prince de Bulgarie) тя е сорт, селектиран специално в чест на Фердинанд.

В Розариума растат близо 2000 рози,  като най-много са полиантови рози – 1050, следвани от чайно-хибридните – 700, миниатюрни рози – 120, както и щамбови и увивни рози.

Особено красиви са катерливите рози, които оформят арки. Рози облистват и декоративни стълбове и заедно с живия плет и фонтана превръщат парка в приятно място за отдих, за срещи и разговори на открито.

В паркове и градини на София според специалистите по озеленяване има близо 100 вида рози.

Фотограф: Аделина Ангелова

 

 

 

01.06.2022