От сряда, 17 ноември, се променят маршрутите на трамвайни линии № 6 и № 7


Разкрива се и заместващ транспорт с временна автобусна линия

Във връзка с реализиране на ремонтни дейности на трамвайното трасе по ул. „Алабин“, както и на релсовия път в кръстовището по бул. „Христо Ботев“, се налага временна промяна в организацията на движение. С променен маршрут ще се движат трамвайни линии № 6 и № 7. За част от трасето се разкрива и заместващ транспорт с временна автобусна линия.

"Навлизаме в много важна част от ремонта на трамвайното трасе и тя обхваща кръстовището на бул. “Христо Ботев”. Ще работим приоритетно по него, така че максимално бързо да освободим булеварда и преминаващите по него трамваи." Това каза днес при проверка на място заместник-кметът по строителство инж. Ангел Джоргов.

При реализиране на ремонтните дейности на релсовия път в кръстовището на ул. „Алабин“ и бул. „Христо Ботев“, движението за преминаване на автомобили няма да бъде затваряно, но ще бъде стеснено. Движението по бул. „Христо Ботев“ между ул. „Бистрица“ и ул. „Алабин“ ще се осъществява двупосочно само в едно пътно платно.

 

Временен маршрут на трамвай № 7:

Трамвай № 7 ще бъде заменен в част от трасето си с трамвай номер Тм7 с маршрут: Надлез „Надежда“ – пл. „Македония“ – ул. „Алабин“, пл. „Журналист“. В допълнение към временния трамвай ще бъде разкрита и временна автобусна линия с номер Тм7, която ще се движи по маршрут: НИМ – ул. „Гурко“, с възможност за директна връзка с трамвай Тм7 при спирките на кръстовището на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и бул. „Драган Цанков“. Интервалът на превозните средства ще се запази на 4 – 5 мин. в час ПИК и 6 – 7 мин. извън ПИК. Заместващите автобуси ще бъдат съчленени.

Допълнителна възможност за прикачващите се граждани, пътуващи по бул. „България“, е използването на автобусна линия № 204, която се движи на интервал от 7 – 8 минути и преминава по BUS лентата.

 

Временен маршрут на трамвай № 6:

Редовната линия на трамвай № 6 ще бъде скъсена, както следва: кв. "Обеля" – Централна гара – ухо кв. "Орландовци". За обезпечаване на транспорта в кв. „Иван Вазов“ ще се движи заместваща автобусна линия с маршрут от ухо кв. „Иван Вазов“ – „Петте кюшета“. По трасето се разкриват спирки на бул. “Витоша“ и бул. “Пенчо Славейков“, на които ще спира и заместващата автобусния линия Тм7.

Интервалът на заместващата линия ТМ6 е 10 минути.

Гражданите, притежаващи абонаментна карта за съответната линия, ще могат да използват този превозен документ и в заместващия транспорт.

 

За времето на ремонта се преустановява движението на линия Тм1.

 

Реконструкцията на релсовия път по ул. „Алабин“ е част от цялостния мащабен проект за реконструкция на релсовия път от ухо „Съдебна палата“ до ухо „Княжево“ и се реализира от Столична община по Проект „Интегриран столичен градски транспорт – фаза II“, с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

 

Фотограф: Аделина Ангелова

 

 

 

15.11.2021