Равид Абарбанел от Израел представя танцовия проект “Disintegration”

През месец август 2017г. резидент в Derida Dance Center ще бъде хореографът, изпълнител и преподавател Равид Абарбанел. Равид бе избрана да разработи своя творчески проект за дезинтеграцията в рамките на ”Резидентската програма на Derida Dance Center”, проект част от Календара на културните събития на Столична община за 2017г., за който тази година кандидатстваха 111 различни чуждестранни хореографа.

 Родена през 1986г. в централен Израел, Равид започва да танцува, когато е на 5 и от тогава продължава да практикува своята страст. Тя стартира професионалното си обучение в танцовата програма „Maslool“ в Тел Авив под ръководството на Наоми Перлов и Оффир Даган. След приключването на двугодишната програма, продължава обучението си в Rotterdam Dance Academy в Холандия.

Премиерата на първото и соло „Underneath“ е част от танцовия фестивал Shades на Suzanne Dellal Center през 2015г. и печели трета награда за хореография на международното състезание International Dance Theatre Competition в Щутгарт, Германия. През 2016г. солото е поканено да гостува в няколко града в Германия и други държави на фестивали като Brans Crossing SoloDue Festival в Кьолн, Viva Danza Festival в Бразилия, Gdańsk Dance Festival в Полша, FIDCDMX в Мексико Сити, Machol Shalem Dance Festival в Йерусалим, както и на International Exposure и Tel Aviv Dance Festival.

В рамките на месеца, в който ще гостува в София, Равид ще работи върху създаването на своя нов проект, вдъхновен от концепцията за дезинтеграцията. Дезинтеграцията е загубата на вяра в нашето физическо съществуване и процесът на търсене на алтернативни начини за съществуване.

Природата прилага своите закони и изисква подновяване, чиято цена е смъртта на индивида в полза на откритието. Дори и понякога да го отричаме, да го избягваме или да го изпреварваме, времето ерозира нашето тяло до точката на крайни ограничения. Дали едно същество, чието тяло е ерозирало, престава да съществува?

Равид вярва, че ние продължаваме да съществуваме, но по различен начин. Всеки човек, на когото сме оставили отпечатък, ще носи нещо от нас, дори и след като сме изчезнали. При акта на подновяване се ражда нов жизнен цикъл. Ние сме в него, дори и да не е физически. Така безброй жизнени цикли продължават и се развиват с течение на времето, дори и след като телата ни се разсеят.


Изследванията за разпадането на тялото привличат израелската хореографка отдавна като тя намира много подобие между този процес и материала, известен като "кинетичен пясък". Кинетичният пясък може да се събере заедно като твърда единица, но когато бъде поставен под натиск, той се превръща от едно тяло в безкрайно много отделни зрънца, отказвайки да съществува като едно цяло.

Подобно на нашето тяло, пясъкът се стреми да стане прах и само временната енергия може да го задържи заедно като единица. За разлика от телата ни, пясъкът има физическата способност да се прегрупира, след като се е разпръснал.

Проектът ще изследва идеята за това, какво би било, ако можехме и ние да приемем тази способност -да бъдем в безкраен цикъл на събиране и разпадане, и по този начин да избегнем пълното унищожение. 

В края на резидентския период Равид ще представи работата в прогрес на “Disintegration”, която може да гледате на 26.08. от 19.00ч. на Сцена Дерида.

Освен изпълнител и хореограф, Равид преподава и широко разнообразие от танцови платформи, фокусирайки се върху импровизация, съвременна танцова техника, репертоар и пилатес. Част от програмата на резиденцията в София е и едноседмичен уъркшоп в Derida Dance Center.

В рамките на 10-часова танцова работилница Равид ще работи с млади, обучаващи се български танцьори от интензивната програма за съвременен танц Dance PORT Derida, финансирана с подкрепата на Фондация “Америка за България”. 

Работното ателие с тях се провежда от 7.08 до 11.08 в интервала 15.30 - 17.30 ч. По време на ежедневното двучасовото занимание Равид ще насърчава многостранността, техническите и артистичните способности на танцьорите, базирайки работата си с тях върху своите артистични разработки,

Работилницата ще предложи импровизационна загрявка, фокусирана върху използването на тежестта на органите, търсейки различни начини за прекрачване на лимитите на съзнанието и тялото, и удоволствието от движението в пространството.

Освен това семинарът ще включва и репертоар, вдъхновен от творбите на Равид. В края на петте дни ще бъде представена кратка презентация на резултата от работата по време на уъркшопа. Представянето ще се състои на 11.08 от 19.00 часа в Derida Dance Center.

Проектът „Резидентска програма на Derida Dance Center“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г.

Обучителната й тренинг програма Dance PORT Derida се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Пътуването на Равид Абарбанел до България се финансира от Министерството на външните работи на Израел и Посолство на Израел в България.

Facebook page: https://www.facebook.com/deridadc/ 
 

02.08.2017