Зоната на протестите от вчерашния ден около Министерски съвет, Президентството и БНБ е почистена

Рано тази сутрин зоната около Министерски съвет, Президентството и БНБ, в която се провеждаха протести през вчерашния ден, са почистени от екипи на почистващите фирми на Столична община. Извозени са голямо количество отпадъци – бутилки, хранителни продукти, слама, и са събрани извадени жълти и гранитни павета, плочи и камъни.  

Служители на Столичния инспекторат и Регионалния исторически музей направиха оглед на материалните щети по жълтите павета и публичната инфраструктура в района. При проверката са установени около 6 км. м изкъртени жълти павета в района на пл. „Независимост“ и бул. „Цар Освободител“, както и изкъртени и счупени тротоарни плочи и бордюри. На място е намерен изваден пътен знак и е установен липсващ капак на отводнителни шахти около куполите на "Ларгото".  На парапета при подлеза на Президентството липсват облицовъчни плочи и решетка от английския двор на Президентството. Две от вратите на сградата на Народното събрание са със счупени стъкла.

Столична община предприема необходимите действия съвместно със СДВР за установяване на самоличността на гражданите, които по време на вчерашните протестни действия изваждаха жълти павета. Наличните снимки и записи ще бъдат предадени на полицията. Жълтите павета на София са със статут на културна ценност и увреждането им подлежи на санкция по Закона за културното наследство.

За 2 септември 2020 г. от Столична община са издадени три съгласувателни писма за провеждане на протестни действия в района. Съгласно Закона за събранията организаторите им носят отговорност за причинените вреди по време на провеждане на събитията и са длъжни да осигурят почистване на мястото след края на мероприятието. 

03.09.2020