Публичните градски пространства развити в съответствие с визията на София за зелен град

 Кметът на София Йорданка Фандъкова проведе срещата с датските архитекти Хенриет Вамберг и Лиза Мюлер от "Геел Архитекти"
   
Екип от български и датските архитекти от екипа на световно известния урбанист Ян Геел работи по развитие на публичните градски пространства на София. Обществените градски пространства в широкия център на София да бъдат развити в съответствие с визията на София като зелен град. Доклад по темата се очаква да бъде готов през октомври. Днес кметът на София Йорданка Фандъкова проведе срещата с датските архитекти Хенриет Вамберг и Лиза Мюлер от "Геел Архитекти" заедно с главния архитект арх.Здравко Здравков.
Екипът на Геел, който беше в София през тази седмица, направи проучвания на състоянието на градската среда в центъра на София, проведе работилница и обучение за използваните от Gehl Architects методология и подходи с представители на местната власт, местната администрация и експерти.
Направиха презентация пред общински съветници и кметове на райони в Столична община.
Хенриет Вамберг оцени високо инвестициите на Столичната община в инфраструктурата, модернизацията на градския транспорт и обособяването на пешеходни зони в центъра. Датският урбанист посочи, че достъпът на автомобили до центъра на града към момента е твърде лесен. Необходимо е да се привлекат хората да се придвижват с градски транспорт и с велосипеди, както е в повечето европейски столици. Тя постави акцент върху развитието на веломрежата в града, която трябва да продължи да се развива и повече хора да използват този екологичен начин на придвижване. За обособяването на привлекателни градски пространства е необходимо и обновяване на настилките, каквото се предвижда с проектите за зоните при ул.>Граф Игнатиев> и около храм-паметника <Св.Александър Невски>.
Столичната община има идея за изграждане на велоалея по бул. "Патриарх Евтимий" в участъка от НДК до Петте кьошета, съобщи кметът Фандъкова. Идеята е на екипа на главния архитект на София Здравко Здравков. След завършване на реконструкцията на бул. "Патриарх Евтимий", свързана с метрото, ще бъде възстановено еднопосочното движение и едностранното паркиране по бул.
"Патриарх Евтимий", където има пространство за обособяване на алея.
Главният архитект на София арх. Здравко Здравков посочи, че анализът, който ще бъде направен ще ни помогне правилно да насочим усилията си за обособяване на пешехозни зони и връщането на града на хората.
От българска страна координатор на екипа, който работи, е арх.Павел Янчев, участват и урбанистите Силвия Христова, Галя Алексова, Нурхан Реджеб, Стела Калоянова, Деспина Кънева.
Gehl Architects консултират Столичната община за подобряване на градската среда и за изработването на визия за развитие на публичните пространства в историческия център. Ян Геел е световноизвестен специалисти в градското планиране и автор на проекти за подобряване на градската среда. Архитектът е помагал за подобряване на обществените пространства и за прехода от автомобилен към пешеходен и велосипеден транспорт в Копенхаген, Стокхолм, Лондон, Мелбърн, Сан Франциско и Ню Йорк.

Фотограф: Гео Калев

31.03.2017