Проведе се заседание на Общинския оперативен щаб във връзка с пандемията COVID-19

Детските градини и училищата в София няма да бъдат затваряни – това е предложението на Софийския оперативен щаб, което ще изпратим до министъра на здравеопазването и Областния щаб, които има правомощия да въвеждат мерки на територията на общината. Това стана ясно днес на заседание на Общинския оперативен щаб във връзка с противоепидемичната обстановка, който бе свикан от кмета на София Йорданка Фандъкова.

Общо 232 са карантинираните паралелки в училищата, което е под 4% от всички. В детските градини процентът е малко над 1% с 23 групи под карантина. Данните позволяват да продължи досегашната организация на работа – с карантиниране при положителни случаи или въвеждане на ротационен режим на работа на отделни училища, при достигане на определените условия.

Изключително тревожна е информацията за закъсняване на заплащането на лекари и персонал от КОВИД отделенията с повече от 2 месеца. Столична община ще изпрати сигнал до Националната здравноосигурителна каса за предприемане на незабавни мерки за изплащане на възнагражденията на медицинския персонал. Очаквано напрежението сред лекарите е много голямо и то на фона на увеличаващия се брой хоспитализации. Към 10 октомври в столичните болници се лекуват 1229 пациенти с КОВИД, от които 214 са на интензивно лечение.

София продължава да е на първо място по ваксинирани граждани, но актуалните данни показват, че броят на желаещите да се ваксинират намалява чувствително.

Щабът взе реши да се увеличат екипите за контрол на противоепидемичните мерки в градския транспорт и търговските обекти. Към екипите на Общинска полиция, Столичен инспекторат и СДВР се включват 3 екипа от дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община. По данни на проверяващите екипи за последната седмица са извършени 560 проверки в градския транспорт и 428 на търговски обекти и хранителни вериги.

11.10.2021