Проведе се учение за реакция при наводнения на полигона на Столична община

Обучението и оборудването на екипите за аварийна помощ и превенция е важно за реакция при бедствия. Столичната община е единствената, която изгради собствен полигон за обучение на действия  при аварийни ситуации. На полигона се обучават възрастни, деца и ученици. Обособени са площадки по безопасност на движението, пожар, земетресение и др. През миналата година близо 3 000 ученици са посетили полигона на Столична община.

Днес екипите извършиха учение за действия при наводнение на новата площадка.

"Много е важно аварийните екипите да са обучени, подготвени и да имат бърза реакция." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на учение за реакция по наводнения. Присъства и заместник-кметът на София по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов.

"Видяхме спасителна акция на хора, пострадали от наводнение, в каквито сме участвали. С една от лодките спасявахме хора при наводнението в Мизия" – каза директорът на „Аварийна помощ и превенция“ Красимир Димитров.

В реални условия бяха показани как се спасяват хора и домове, пострадали при наводнение. Екипите участват в спасителна акция по алпийски способ на пострадал от наводнение човек. Изградиха и диги за спиране на водата към домовете на хората.

Столична община продължава планираното годишно почистване на участъци от речни корита, като тази година почистваме 45 км.

Фотограф: Аделина Ангелова

24.06.2020