Проведе се първата среща на Дигиталния борд на София

Днес, 1 октомври, в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова се проведе първата среща на Дигиталния борд на София. Съветът се ръководи от новия заместник-кмет с ресор дигитализация – Генчо Керезов.

"Създаването на Борда е една от първите задачи, която поставих пред заместник-кмета по дигитализация Генчо Керезов – каза кметът Фандъкова. – Заедно с изготвянето на план за действие към стратегията за дигитализация на София това е важно за развитието на конкретните приоритети за работа – посочи също Фандъкова.

На срещата присъстваха и общинските съветници Николай Стойнев – председател на комисията по Общинска икономика, собственост и дигитална трансформация, Християн Петров и Владимир Данаилов – изпълнителен директор на Фонда на фондовете.

Бордът е отворен, като участниците в него имат мисията да допринасят за развитието на София като дигитален град и да спомагат за дигиталната трансформация на столицата. Състои се от лидери в АйТи бизнеса, асоциации и университети. Към момента в него влизат експерти от организации като БАИТ, Българската стартъп асоциация, AIBEST, BASSCOM, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, SoftUni, София Техпарк, Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции и др.

"Дигиталната трансформация на София, която целим чрез стратегията за дигитализация, изисква координация на три основни нива – каза зам.-кметът на София Керезов – организационно, вътре в общината и между нейните структури, технологично, където е основната роля на дигиталния борд – да съветва по внедряване на добрите световни и местни практики, и обществено, където да генерираме консенсус с гражданите като да ги информираме правилно за посоката на действие.

София разработи своята концепция за Дигитален борд, проучвайки опита на световни столици и големи градове. Подобни бизнес консултативни съвети работят в Лондон: Smart London Board; Атланта, САЩ: Atlanta Chief Information Officer (CIO) Advisory Board; Сиатъл, САЩ: Innovation Advisory Council (IAC), Сан Хосе, САЩ: San José Smart City Advisory Board.

София има традиции в развитието на ИТ сектора и ще продължи да работи за развитието на технологични и иновативни решения с цел улесняване живота на хората и качеството на живот в града.

 

01.10.2020