Проведе се VIII издание на фестивала в подкрепа на българската поп и рок музика „София 2018”

За поредна година София избра своя песен за 2018 година

По случай празника на столицата в Зала 1 на НДК се проведе VIII издание на Международния фестивал за поп и рок музика „София 2018”. Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община и Културната програма на Министерството на културата за 2018 г.

Пъстрото жури от доказани композитори и поети и представители на медиите гласуваше на живо пред публиката и изпълнителите.

Домакините на събитието – Наско от БГ радио и Карина Караньотова от БНТ, подгряваха публиката и поддържаха доброто настроение, а журналистът Антон Стефанов изненада гостите и журито с много пикантни въпроси.

Организира се от Сдружение „Спринт Продакшън“ със съдействието на Столична община и Министерството на културата, и с подкрепата на "Музикаутор", "Профон", Българска музикална асоциация и партньорски организации.

Фестивалът се проведе в категория: "Конкурс за нова българска поп и рок песен". И този път фестивално жури в състав: акад. Михаил Белчев (поет), Иван Тенев (светски хроникьор, автор на текстове на популярни български песни), проф. Захари Георгиев (композитор), Стефан Димитров (композитор), Жени Монева (музикален редактор, автор на предаването „Бъди, какъвто си“ по БНР), Йордан Георгиев (автор на предаването „Музикална стълбица“), Драгомир Драганов (музикален рeдактор – БНТ), Любомир Дамянов (композитор), Здравко Петров (Програма "Христо Ботев" и радио БИНАР), Красимир Куртев (член на Управителния съвет на "Музикаутор" и основател на група "Акага") и  Иван Беловски (член  на Българска музикална асоциация) изпита „затруднение“ при избора на призовите места.

1-ва награда в Конкурса за нова българска поп и рок песен получи песента „Вярвах в теб“ по музика и аранжимент: Пламен Господинов, текст: Снежина Темелкова и Маргарита Хранова, в изпълнение на Маргарита Хранова. Наградата връчи заместник министърът на културата Румен Димитров.

Песента получи и Специална Награда на Медиите, която се присъди за трета поредна година, избрана от фестивално жури на медиите в състав: Ангелина Бонева (ПР – Агенция „Пачето перо“), Красимир Красимиров (вестник "Шоу"), Иво Ангелов (вестник "България днес"), Мариян Бдински (Агенция "Корпо Артинг груп – България"), Максим Генчев (продуцентска компания "Амрита Арт"), Анатолий Попов (вестник "24 часа"), Мина Узаничева (вестник "Уикенд"), Елиана Василева (агенция "ПИК"), Петър Митрев (вестник "Галерия“). Наградата връчи Максим Генчев.

Специалната награда на Фестивала на името на рок легендата Петър Гюзелев получи песента „Може би забрави“ по музика на Петър Георгиев и Антон Серкеджиев, текст: Антон Серкеджиев, в аранжимент и изпълнение на група Delta Roosters. Наградата връчи Пейо Пеев – Председател на организационния екип на Фестивала.

2-ра награда се присъди на песента на „Там“ по музика, текст и аранжимент: Васил Стоев, в изпълнение на група "Трик". Наградата връчи Живка Такева-Първанова – заместник областен управител на София-град.

3-то място бе присъдено на песента „Водно огледало“ по музика и аранжимент: Емил Струнджев, текст: Йордан Струнджев, в изпълнение на Илия Ангелов. Наградата връчи Драгомир Драганов.

Гласуването за Песен на публиката продължава до телевизионното излъчване на Фестивала по БНТ на 23 септември.

Наградата за цялостно творчество и принос в българската музика се присъди на големия български изпълнител – Георги Христов. Приза и специалната статуетка връчи заместник-кметът на Столична община Албена Атанасова.

Специална награда на Фестивала „40 години на сцената“ получи и Нели Рангелова, а наградата връчи Анатоли Илиев – общински съветник и организационен секретар на София – европейска столица на спорта.

В Галавечерта участваха още група "Хоризонт", Красимир Аврамов, трио "Трипъл Ко".

 

За Фестивала:

По традиция Фестивала се провежда под тематично мото. Слоганът за 2018 година е СОФИЯ – РИТЪМ И СПОРТ – в синхрон с титлата на София – Европейска столица на спорта през 2018 г. Затова в компанията на творците бяха и видни представители на различни спортове, които със своите постижения прославят България в целия свят - Георги Петков (български футболист, национал, вратар на Славия), Анатоли Илиев (организационен секретар на София - Европейска столица на спорта и общински съветник, член на Комисия за децата, младежта, спорта и туризма), Дамян Диков (изпълнителен директор на София - Европейска столица на спорта), Тодор Шабански (медиен координатор на София - Европейска столица на спорта), Дойчин Боянов (алпинист, покорил Еверест, преподавател в Национална спортна академия), Здравка Йорданова (олимпийска шампионка по гребане, член на Изпълкома на Български олимпийски комитет), Петър Стойчев (най-успелият български плувец)

За Кампанията:

И тази година „София 2018” подкрепя Националната благотворителна кампания „Нека бъдем по-добри“ за изграждане на Център за лечение и рехабилитация на хора, пострадали при инциденти и хора в състояние на будна кома с помощта на Българския дарителски форум. Песента на Публиката се избира от зрителите, слушателите и публиката в залата, като песента-фаворит може да бъде подкрепена на единен дарителски номер 17 777 с текст DMS BUDNI и № на избраната песен. Цена на един SMS e 1.00 лв. с ДДС (за абонати на Telenor, VIVACOM и Mtel). Средствата са в полза на Националната благотворителна кампания „Нека бъдем по-добри“.

 

 

 

19.09.2018