Програмисти от 10 страни на Балканите ще кодират дигиталната свързаност в Европа

 

БАЛКАНСКИЯТ ХАКАТОН ЗАПОЧВА на 27 юни от 9:30 ч. в София Тех Парк, зала Експериментариум.

 

 

 

 

 

Балканският хакатон се организира от Представителството на Европейската комисия в България, Столична община (Асоциация за развитие на София), Държавна агенция “Електронно управление”, Асоциация за развитие на София, фондация Webit и София Тех Парк. Събитието се провежда под патронажа на комисаря по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел.

Балканският хакатон ще продължи 24 часа. Старт на събитието ще бъде даден от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, от комисаря по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел, от зам.-директора на Държавната агенция за Електронно управление Александър Йоловски; доц. Теодор Седларски, София Тех парк; Илияна Захариева, А1 и Светлана Ломева, Асоциация за развитие на София.

Основно предизвикателство на двадесет и четири часовия хакатон е цифровото разделение: как да осигурим бъдеще на Европа, в което нито един гражданин няма да се чувства дигитално изключен. Само 1 месец след срещата на върха ЕС – Западни Балкани в София и в рамките на Българското председателство на ЕС балканските кодери ще предложат своите решения за европейска свързаност.

За участие в Балканския хакатон са регистрирани 30 отбора от различни фирми, университети, технологични паркове и иновационни компании от Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Косово, Македония, Румъния, Словения, Сърбия, Турция. 

Всички участници ще се състезават за награден фонд в размер на 10 000 евро и множество специални награди. Победителят печели и посещение в Брюксел по време на Code week 2018 по покана на комисар Мария Габриел.

Повече информация на: www.balkanhackathon.eu

26.06.2018