Програма за развитие и популяризиране на баскетбола „Забавен баскетбол” - Първи фестивал на мини баскетбола

Програма за развитие и популяризиране на баскетбола – „Забавен баскетбол”
Първи фестивал на мини баскетбола
13 май 2017 г.

През м. октомври 2016 г. Българска Федерация баскетбол /БФБ/ и Столична община поставиха началото на изпълнението на Програма за развитие и популяризиране на баскетбола сред образователните институции на територията на Столична община. Програмата се реализира със съдействието на Международната баскетболна федерация FIBA - свят.

Основната цел на Програмата е популяризиране спорта „Баскетбол” сред подрастващите, чрез създаване на условия и осигуряване на безвъзмездно начално обучение.

Съвместната инициатива е насочена към училища и детски градини и включва теоретични и практически занимания.

През настоящата 2017 година БФ Баскетбол съвместно с Дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм” към Столична община, реализираха пилотно издание на безплатно обучение „Забавен Баскетбол” по Програма „Мини Баскетбол” за всички желаещи ученици II –ри и III – ти клас от общински и частни училища на територията на град София.

Инициативата включи и начално въвеждащо обучение «Забавен Баскетбол» по Програмата за един преподавател по физическо възпитание и спорт – начален етап на обучение, излъчен от всяко училище.

Като част от Програмата, Дирекция ПИСТ в партньорство с Българска федерация по баскетбол организира и проведе Фестивал по мини баскетбол  „Забавен баскетбол”, в който взеха участие над 350 деца от 12 столични училища. Фестивалът се проведе на 13 май 2017 година /събота/ в многофункционалната спортна зала „Триадица”. В продължение на шест часа децата демонстрираха своите баскетболни умения,  участвайки в  щафетни игри с елементи на баскетбол.

Българска федерация по баскетбол осигури тениски за всички участници и анцузи за техните ръководители, а Столична община, дирекция „Превенция, интеграция спорт и туризъм”,  награди за всяко дете със златен медал и  училищата, включени в  Програма „Забавен баскетбол”, с плакет за участие.

През м. декември 2017 г. цикълът на обучение по Програмата за 2017 година ще завърши с провеждането на Коледен фестивал на мини баскетбола, в който децата ще демонстрират своите  баскетболни умения в двустранни мачове между включените в  Програма „Забавен баскетбол” за 2017 г.

През 2018 година поради големият интерес към Програмата  Дирекция ПИСТ и БФ по баскетбол ще продължи реализацията и като включи в безплатно обучение „Забавен Баскетбол” нови  15 /петнадесет/ училища.

 

16.05.2017