Продължава почистването на реки в София

Над 90 речни участъка са почистени в града досега тази година

"Столичната община ежегодно изпълнява програма за планово почистване на речните корита. От общинския бюджет е осигурено финансиране и към момента до сега са почистени 91 броя речни участъци с обща дължина 45 км." Това каза при проверка на почистването на река Слатинска кметът на София Йорданка Фандъкова.
Почистването на речните корита се изпълнява с цел превенция от наводнения. Предстои до края на месец ноември да се почистят още 6 участъка с обща дължина 2 км, за които общината е осигурила финансиране. Това са участъци от реките Перловска и Владайска. Ще се почистват и водостоците на "Софийски околовръстен път" – Южна дъга.
"Допълнително, аварийно сме осигурили проводимостта на 46 бр. речни участъци. Кандидатствали сме отново и в междуведомствената комисия за почистването на около 60 участъка, но също така всяка година заделяме средства от бюджета на общината, за да осигурим проводимостта на реките. Следим и нивата на общинските язовири. Почистването на оттоците е задължение на почистващите фирми" –  каза също кметът на София.

17.10.2018