Продължава контролът за спазването на противоепидемичните мерки

Готовността за възстановяването на присъствените учебни занятия от 4 февруари за ученицитe от 7., 8. и 12. клас и спазването на противоепидемичните мерки обсъди днес Софийският оперативен щаб под ръководството на кмета на София Йорданка Фандъкова.

В София има леко покачване на заболеваемостта и отново е в критичната червена зона, съобщиха от Столичната РЗИ.

Кметът настоя да се засили контролът за спазване на противоепидемичните мерки. Продължават проверките за носенето на маски в градския транспорт, търговските вериги, както и моловете. Дирекция „Образование“ и „Здравеопазване“ на Столична община ще проверява работата на детските градини, ясли и училищата.

Екипите на СДВР, Общинска полиция съвместно със Столичен инспекторат проверяват търговски обекти и хранителни вериги. Засилва се контролът и в обществения транспорт.

По данни на старши комисар Георги Хаджиев за последните две седмици са съставени 600 предупредителни протокола, 317 полицейски разпореждания и 168 акта за неспазване на изискването за носене на маски. Столичната полиция е извършила проверки на поставени под карантина на 2 862 лица.

В градския транспорт се извършва дезинфекция на превозните средства. Дезинфекцират се и спирките на обществения транспорт.

Софийският щаб обсъди и продължаването на дейностите по поставяне на ваксини на желаещите от първа и втора фаза – медици, възрастни хора, както и на учители и непедагогически персонал. От началото на седмицата са поставени над 500 ваксини на учители и непедагогически персонал в столични детски градини и училища.

Подготвя се възможността за разкриване на кабинети за ваксинация и в пет от столичните ДКЦ-та.

Мобилните екипи на общината започват поставянето на ваксини и в частните домове за възрастни хора.

03.02.2021