"Природата като убежище": Фотографски фестивал "Фотофабрика" от 22 април до 20 май

 

Фотографски фестивал Фотофабрика отвежда почитателите си в природата, докато минават по един от най-оживените булеварди в София от 22 април до 20 май

“Навън” е мястото, където все повече искаме да бъдем.

Защото природата е причината да търсим и намираме баланса в себе си.

В последните месеци, когато пътят навън минава първо през обратен завой навътре в ума ни, ФотоФабрика събира за своята ежегодна външна изложба фотографите Димитър Караниколов, Владо Донков и Веселин Атанасов – автори, чийто фокус е именно природата като първоизточник на енергия и сила.

Колекцията „Природата като убежище“, подредена на оградата на Централния военен клуб в София, е първата изложба на това място, с което чрез кадрите на трима български фотографи, организаторите отбелязват Международния ден на Земята – 22 април.


Информация за авторите:

Димитър Караниколов е архитект и любител фотограф. Прави архитектурни визуализации, покрай които започва да се занимава с фотография. В последните години пътува на специализирани фотографски експедиции по света и “лети” с дрона си над различни места и хора, които изглеждат още по-автентично от високо. Негови кадри са публикувани от National Geographic, Lonely Planet, Fubiz и Designboom. През 2019 г. печели International Photography Awards в категория Travel Photography. През 2020 г. става въздушен фотограф на годината на Aerial PhotoAwards в категория Fine Arts.

Владо Донков е фотограф, който снима навън. Но не просто извън града, в природата, а и извън познатата граница на цивилизацията, като е посветил десетилетия от работата си на снимки в студени и слабонаселени полярни райони. Дългите му самостоятелни експедиции в Арктика, без да види жив човек с месеци, го карат да обикне хората повече и така започва да преподава фотография на ученици от пет континента.
Живял е и е работил в Норвегия, Великобритания, Малта, САЩ. Избран е за член на Кралското географско дружество в Лондон и периодично изнася лекции, курсове и презентации в различни части на света. Води ветроходни и пешеходни експедиции с малки групи. Снима за организации и клиенти като Outdoor Photography, National Geographic, Hasselblad, Volvo, The Telegraph.

Веселин Атанасов е IT специалист, който обожава да пътува и да снима. Започва да се занимава с фотография през 2014 г. след период на вълнуващи пътувания в Азия и Южна Америка. Веселин е самоук фотограф с изключителен личен стил. През 2018 г. става Open Photographer of the Year на Sony World Photography Awards.


Кога: 22 април – 20 май 2021 г.
Къде: Оградата на Централния военен клуб, София, бул. „Цар Освободител” 7

Вернисаж: 22 април (четвъртък) от 18:00 до 20:00 часа 
(при спазване на противоепидемичните мерки)

Природата като убежище е в програмата на 8-ия фестивал ФотоФабрика – част от Календара на културните събития на СО за 2021 г.

https://www.fotofabrika.org


 


16.04.2021