През юни започва строителството на още 4 станции от третата линия на метрото

През юни ще отворим за движение  и бул.„Патриарх Евтимий“ до НДК

През май ще започне подготовката за временна организация за изграждане на още 4 метростанции от третата линия на метрото от „Красно село“ до „Овча купел“. Същинското строителство на новите метростанции ще започне през юни. Днес кметът на София Йорданка Фандъкова провери напредъка на разширението на метрото заедно с проф. Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен“ и Евгени Крусев, зам.-кмет по транспорта на Столична община.

През май влизат в сила строителните договори за двете позиции на метрото в "Овча купел", а физическото строителство е предвидено за юни, поясни проф.Братоев.

Трасето на третия лъч от около 12 км и 12 метростанции от „Бул. „Владимир Вазов“ – бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ – Орлов мост – НДК – ж.к. Красно село – ж.к. Овча купел“, включено в Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020г. То ще бъде завършено през есента на 2019г. Прогнозното натоварване с пътници на линия 3 е над 130 хил. пътици на ден, като освен това тя прави интермодални връзки с основни входни артерии в града, с националната жп мрежа в кв. „Горна Баня“, а чрез първата и втората линия на метрото има връзка с аерогара София, централните ж.п. и автогара София. Другите основни обществени ползи от изграждането на третия лъч са: спестено време от пътувания - 35 хил. часа дневно; намаление на трафика по трасето до 25%, на броя на автомабилите в движение с 14 хил. Дневно. Екологичният ефект само от линия 3 е намаление на вредните газове с над 11 хил. тона годишно. Метрото освен транспортен е екологичен проект на София, каза кметът Йорданка Фандъкова.

Строителните дейности се изпълняват по график, като общо до момента са извършени 29% от работите по 8 метростанции. В периода 15-20 май през метростанция "Красно село" ще премине тунело-пробивната машина, която ще се запъти към кръстовището на булевардите "България" и "Гешов". Изградена е и половината от тунелната черупка на подземното преминаване на ул. "Житница" под бул. "Цар Борис Трети". Цялостно кръстовището на бул. "Цар Борис Трети" и "Житница" ще бъда завършено през лятото на 2018 г., каза проф. Братоев.

Предвижда се през юни да бъдат отворени за движение локалните платна на бул.“Гоце Делчев“. Те са изпълнени и по тях преминава строителната тежка механизация, обясниха от „Метрополитен“. С изграждането на кръстовището на бул.“Гоце Делчев“ и бул.“Цар Борис Трети“, което се предвижда да е завършено през есента на 2018г., движението ще бъде безконфликтно. През юни ще отворим за движение  и бул.„Патриарх Евтимий“ до НДК, като в района на метростанциите ще станат стеснения, защото строителството им продължава. Същият месец се предвижда да отпадне и стеснението на бул.“България“. Започнато е и производството на метровлаковете, като първите 5 ще пристигнат в България през втората половина на 2018 г.

26.04.2017