През 2018 г. София ще бъде домакин на Дигитална асамблея на Европа

София влезе в топ 3 на европейските градове по стартиращи компании в Ай Ти сектора.

"В последните години София се развива успешно като център на Ай Ти и аутсорсинг индустрията. Знаете, София влезе в топ 3 на европейските градове по стартиращи компании в Ай Ти сектора". Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконференция заедно с комисаря по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел и председателя на фондация Webit  Пламен Русев по повод провеждането на EU Digital and Innovation week в София. Събитието се очертава като една от най-значимите в Европа за 2018 г. инициативи за технологии, иновации и политики, свързани с дигитализацията във всяка една сфера.

В дните 25 – 29 юни София ще бъде домакин на Дигиталната асамблея, която се организира от Европейската Комисия и е годишната среща на най-високо ниво на Европейския съюз, когато говорим за политики в дигиталната сфера.

Кметът на София Фандъкова посочи, че делът на Ай Ти сектора в столичната икономика се увеличава от 3,8% през 2011 г. до 5,7% през 2015 г. В периода между 2011 г. и 2015 г. броят на заетите в този отрасъл в София се е увеличил с около 50% до 40,4 хиляди души.

Аутсорсинг индустрията създава 10% от добавената стойност на икономиката на София. В столичните училища има 92 паралелки профил "Информационни технологии", като най-често срещаните специалности в областта са "Компютърна техника и технологии" с 234 места, "Системно програмиране" – 208 места и "Компютърни мрежи" – 182 места. Основната част от Ай Ти кадрите се подготвят в университетите в София, където в последните години са над 11 хил. студенти и това се оказва недостатъчно.

Кметът Фандъкова съобщи, че в рамките на Асамблеята Столична община организира провеждането на нов Хакатон, който ще бъде Балкански. Досега общината проведе успешно два хакатона с участието на стотици млади хора от различни университети.

Комисар Мария Габриел посочи, че София се превърна в цифровата столица на Европа и продължава да утвърждава тази своя позиция. По думите ѝ "Дигиталната асамблея ще бъде първата за мен като комисар по въпросите на цифровата икономика и фактът, че тя ще се проведе в София, ми дава възможност да благодаря на кмета Фандъкова за това, че градът се е превърнал в лидер на цифровите технологии и продължава да утвърждава тази своя позиция", посочи също българският комисар. "Теми на Асаблеята ще бъдат цифровите умения и цифровото бъдеще на Европа, защото липсата на цифрови умения може да бъде риск за изолация. Друга тема ще бъде киберсигурността, защото кибератаките не познават граници и е важно България да е сред страните, които да дадат заявка, че Европа има нужда от повече специалисти по киберсигурност и че само заедно можем да се справим с този феномен", посочи също Мария Габриел.

Еврокомисарят уточни, че едно от най-големите предимства на България в дигиталния свят на Европа е, че страната ни е на първо място по брой жени в Ай Ти сектора – 27% при средно ниво за Европейския съюз 16,1%.

"Над 6000 човека се очаква да присъстват на Webit и Дигиталната асамблея, от които 1500 са политически лидери, комисари, държавни глави, кметове от цяла Европа", съобщи Пламен Русев. По думите му "София се нареди сред градовете Барселона, Лондон, Берлин, Хелзинки и Лисабон, посрещащи световния дигитален и технологичен елит в рамките на подобни мащабни технологични събития. В рамките на Webit се подписват бизнес споразумения. Първия, който обяви плановете си за откриване на офис на компанията си в следствие визитата си в София, беше основателят на MariaDB и на най-използваната в света база данни MySQL (>85% от всички интернет сайтове използват MySQL като база дани)".

 

 

12.12.2017