Превантивният център по зависимости към Столичната община стартира инициатива за негативното въздействие от алкохола и марихуаната


Превантивният център по зависимости към Столична община (ПИЦ по ПН – София) стартира информационна кампания за ефектите от психоактивни вещества и рисковете при шофиране под въздействието на употребата им. За целта се използват специални очила, които симулират ефектите от алкохол и марихуана върху сетивата.

Партньори на инициативата са Български червен кръст (БЧК) и Съюзът на пивоварите. Информационната кампания беше открита на 2 февруари с демонстрация в Центъра за обучение по първа помощ на БЧК, на която присъстваха д-р Цветелина Петкова – директор на ПИЦ по ПН – София, Ивана Радомирова – изпълнителен директор на Съюза на пивоварите и експерти от БЧК.

Идеята на кампанията е, че чрез очилата за симулация бъдещите млади шофьори сами да се убедят как употребата на алкохол или марихуана променя нормалните преценки, координация и реакции на водачите на МПС. Младежите трябва да преодоляват и различни препятствия, използвайки нестандартните очила, и да споделят преживяното. След интерактивната демонстрация психолозите на Столичния превантивен център запознават присъстващите с ефектите и негативите от употребата на психоактивни вещества и отговарят на въпроси по темата.

Кампанията се провежда през целия месец февруари  в Центъра за обучение по първа помощ на БЧК и е подходяща за групи от ученици и младежи, навършили 18 години.

Напълно безплатни интерактивни демонстрации и беседи ще има и всяка сряда между 13:00 и 14:00 часа в столичния Дневен консултативен център за деца, юноши и родители на адрес: бул. „Сливница“, бл. 212, вход Г.

Желаещите трябва да заявят участие на тел. 0888 36 25 70.

 

 

 

07.02.2022