Прессъобщение – На 17.01.2022 г. ще се проведе първа Кръгла маса по проект FOOD WAVE на Столична община
                             

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

На 17.01.2022 г. ще се проведе първа Кръгла маса по проект  FOOD WAVE на Столична община

 

На 17.01.2022 г. (понеделник) от 11:00 ч. Столична община организира първа Кръгла маса по проект „Хранителна вълнà – овластяване на младежите за климата” (Food Wave – Empowering Urban Youth for Climate Action). Темата на събитието е: „(Не)Видимата връзка между изменението на климата и хранителната верига“. Кръглата маса ще се проведе онлайн чрез платформата ZOOM.

По време на Кръглата маса – дискусия ще бъдат представени целите, дейностите и очакваните положителни резултати от реализирането на проект FOOD WAVE. Той е финансиран по Програма DEAR на ЕС. Водещ партньор е град Милано, а сред партньорските градовете са Лондон, Мадрид, Варшава и Загреб. Food Wave е проект, който се фокусира върху предизвикателствата на околната среда и поставя в центъра ролята на младите хора. Основната цел на проекта е повишаване на знанията, информираността и ангажираността на младежите по отношение на устойчивите модели за потребление и производство на храни като възможност за ограничаване на климатичните промени.                                                            

Ще бъдат обсъдени актуалните теми за връзката между изменението на климата и хранителната верига. Презентация по темата ще представи Иван Паспалджиев, старши консултант в Денкщат.

Как промените в хранителния режим влияят на нашето здраве ще ни разкаже доц. Милена Георгиева от Институт по Молекулярна биология – БАН.

Връзката между целите за устойчиво развитие на ООН и устойчивото потребление на храни ще ни презентира Даринка Георгиева от Българска мрежа на Глобалния договор на ООН.

Д-р Галя Костадинова от Министерство на земеделието ще ни запознае с основните акценти в Национална програма за предотвратяване и намаляване на загубата на храни (2021 – 2026 г.).

Мястото на храната не е на боклука. Какви са успешните начини за намаляване на хранителните отпадъци ще сподели с нас своя практически опит Гергана Димитрова, представител на  търговска верига Кауфланд.

Възможен ли е живот и бизнес с нулев отпадък в настоящата реалност? Отговор на този въпрос ще ни даде Блажка от Zero waste.

Кръглата маса – дискусия на тема: „(Не)Видимата връзка между изменението на климата и хранителната верига“ ще се проведе онлайн чрез платформата ZOOM.

https://us02web.zoom.us/j/84456713674?pwd=SytlZUtwSUVpZnE3TjRxY0JoM1hLZz09
    Meeting ID: 844 5671 3674
    Passcode: 659822

Каним Ви да се присъедините и да попълните регистрационната форма:
https://form.jotform.com/213533277579061

Бъдете с нас на 17.01.2022 г. (понеделник), за да научите нови, полезни и любопитни неща за това как начинът, по който произвеждаме, разпространяваме и консумираме храна допринася за изменението на климата. Как тази промяна в средата променя и нас самите.

 

13.01.2022