Пресконференция за представяне на проекта „Учители и ученици в изобразителното изкуство“

Фондация „Въпреки” организира пресконференция на 15 февруари (четвъртък) от 11:00 часа на ул. „Париж“ № 1 за представяне на проекта си „Учители и ученици в изобразителното изкуство“.

Художниците Емил Попов, Вихрони Попнеделев, Андрей Даниел, Николай Майсторов и техни ученици са участниците в този проект.

В рамките на няколко изложби в София, Варна и Кюстендил ще бъдат показани творби на учителите и учениците. Ще има срещи и дискусии между участниците в присъствието на всички желаещи. Стремежът е да се направи връзката между поколенията в изкуството.

Какво иска да изгради в своите ученици един преподавател? Какво ученикът приема или отхвърля от своя ментор? Ако се еманципира, какво остава в неговото творчество от обучението? До къде трябва да е провокацията за изграждане на собствен стил и позиция? Полезна ли е претенцията на учителя за моделиране на ученика по свой образ и подобие? Какво учителят приема от своите ученици? Има ли нещо, което трябва да се промени в образователната система, за да се изградят силни творци, а не епигони? Важно ли е съществуването на творчески ателиета?

Това са някои въпроси, които ще бъдат обсъждани на изложбите и предхождащите дискусии и срещи.

А те са:

Проф. Емил Попов и ученици в галерия „Владимир Димитров Майстора“ гр. Кюстендил, 22 февруари (четвъртък), дискусия и среща – 16:00 часа, откриване на изложбата – 18:00 часа;
Проф. Вихрони Попнеделев и ученици в галерия „Арт алея“ гр. София, 1 март (четвъртък), дискусия и среща – 16:00 часа, откриване на изложбата – 18:00 часа;
Проф. Андрей Даниел и ученици в Градска художествена галерия гр. Варна, 17 април (вторник), дискусия и среща – 11:00 часа, откриване на изложбата – 18:00 часа; галерия „София прес“ и галерия „Стубел“, гр. София – 21 май (понеделник) – откриване от 17:00 и 18:30 часа;
Проф. Николай Майсторов и ученици в Национална художествена галерия – София, Квадрат 500, зала 19, 10 май (четвъртък), дискусия и среща – 16:00 часа, откриване на изложбата – 18:00 часа.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Столична програма „Култура” на Столична община в партньорство с НХГ, Градските галерии във Варна и Кюстендил, частните галерии „Арт Алея“  и „Стубел“ в София и със спомоществователството на фондация „Процес – Пространство“, Prista Oil, Eurostill и Винарска изба „Русе“. Включен е и в Културния календар на Столична община за 2018 г. 

13.02.2018