Премиера на новите епизоди от поредицата „5 минути София” във филмотечно кино „Одеон”

Новите осем епизода от поредицата „5 минути София – музеите на града“ разкриват пред зрителите историята на пазителите на нашето културно наследство – Националния военноисторически музей, Националния политехнически музей, Музея на социалистическото изкуство и Софийската градска художествена галерия. Всеки музей е представен чрез някои от най-забележителните си експонати. Кратките филми показват музеите по атрактивен начин и разкриват любопитни факти като: къде се намира Фелдмаршалският жезъл на Цар Борис III и каква е неговата история; кои са създателите на Първата българска телевизионна камера и кой стои зад технологичното чудо – изчислителната машина „Елка“; каква е съдбата на рубинената петолъчка от Партийния дом на София и др. Новата късометражна документална поредица цели да увеличи интереса на гражданите и гостите на София към музейните институции.

5 минути София” е документална поредица за събития, личности, легенди и артефакти от историята и културата на древния град. Тези кратки серии разказват на съвремените жители за изкуството на древните траки, за инфраструктурните проекти на римляните, за уменията в живописта и художествените занаяти на древните българи, за разрушенията и градежите на Османската империя по нашите земи, за борбите и съжителството на религиите, за стремежите и усилията на новите българи да построят своята столица, взимайки най-доброто от артистичния и духовен свят на Европа.

Филмите от документалната поредица „5 минути София“ предизвикват зрителския интерес със своята концентрирана информация и динамично представяне. Те се разпространяват чрез платформи за видеосподеляне, каквито са Vbox7 и YouTube, и в програмите на БНТ.

От 2012 година до днес екипът на „Камен Во студио“ реализира шест сезона и общо 43 епизода от поредицата  благодарение на Столична програма „Култура“, "Минерални води – Банкя“, снимачна техника на „Фотопавилион“, партньорството с институциите на града, спомоществователи и работата на сценаристи, оператори, актьори, аниматори и множество млади творци.

Режисьори на кратките филми са Мишо Ланджев и Камен Воденичаров. Автор на музиката към поредицата е Любо Киров. Чрез всичките си канали на разпространение клиповете са достигнали до общо над три милиона зрители в България и по света.

На събитието ще присъстват представители на Столична община, музеите – герои на поредицата, Национален филмов център, медии и други официални гости.

Официална фейсбук страница на поредицата: https://www.facebook.com/5MinutiSofia/ 

Youtube канал: https://www.youtube.com/user/5minutesSofia/videos 

12.01.2018