Премиера на поредицата „Софиянци“ в Youtube

Документалните серии разкриват лицата на столицата в личните истории на известни софиянци

Документалната поредица „Софиянци“ на Сдружение „Избери България“ беше показана премиерно в официалния YouTube канал на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Театралната академия е сред партньорите на проекта, в рамките на който бяха заснети шест късометражни филма, представящи София през личните истории и биографии на известни столичани.

„Софиянци“ е проект, който изгражда образа на съвременна София – такава, каквато я създават хората от града, който расте, но не старее. Търси хора и места, с които свързваме нашия град и показва как личностите влияят на историята на града и как градът бележи биографиите им, давайки възможност на зрителя да погледне София през техните очи, да научи нови факти, да съпреживее интересни моменти от биографиите им.

Сериите бяха показани премиерно на 7 и 10 декември в онлайн платформата, предизвиквайки интереса на десетки студенти и последващи гледания. Всички те гледаха вълнуващите истории на шестимата герои на поредицата: актьора Любен Чаталов, оперната прима Еделина Кънева, журналиста Георги Папакочев, шефа на столичното метро инж. Стоян Братоев, детския онколог проф. Добрин Константинов и драматурга Лило Петров.

Двете части на документалната поредица могат да се видят тук и тук.

От днес всичките шест серии на „Софиянци“ ще бъдат публикувани в рамките на 6 дни и в официалната Фейсбук страница на проекта.

 Документалната поредица е създадена с подкрепата на столичната Програма „Култура”, а нейни автори са Екатерина Генова и Юрий Дачев.

 

11.12.2020