Премиера на пиесата „12-те гневни“ в Театър "Възраждане"

На 23 януари 2018 г. от 19.00 ч. в театър „Възраждане“ ще се състои премиера на пиесата „12-те гневни“ в Театър "Възраждане".

Тя е превод и адаптация за театър "Възраждане" на проф. Пламен Марков по „12 разгневени мъже“ на Реджиналд Роуз и мотиви от сценариите на едноименни филми от 1957, 1997 и 2007 г. и адаптациите на Шърман Л. Сърджъл и на Андре Обе.

Премиера –  23 януари 2018 г., 19.00 ч., Театър "Възраждане".

криминална драма 12 + 100 мин.
режисьор: проф. Пламен МАРКОВ
сценограф: Мира КАЛАНОВА
композитор: Петя ДИМАНОВА
участват: Ивет РАДУЛОВА, Донка АВРАМОВА-БОЧЕВА, Жана РАШЕВА, Лиляна ШОМОВА, Виттория НИКОЛОВА, Костадинка АРАТЛЪКОВА, Свежен МЛАДЕНОВ, Христо СТАНЧЕВ, Георги ЗЛАТАРЕВ, Йордан РЪСИН, Анатоли ЛАЗАРОВ, Боян МЛАДЕНОВ, Ивайло ДРАГИЕВ, със специалното участие на Христо МУТАФЧИЕВ и Стефан МАВРОДИЕВ

Краят на съдебно дело. Дванадесет съдебни заседатели са събрани в малка стая, за да решат съдбата на обвиняемия – 18-годишно момче, обвинено в най-тежкото престъпление – предумишлено убийство. Всички са убедени в неговата вина. Всички, освен един. Един живот е отнет. Друг е поставен на карта. Ще успеят ли съдебните заседатели да решат безпристрастно дали е виновен или невинен? Ще успеят ли да загърбят собствените си предразсъдъци? Собственото си минало? Ако всички гласуват „виновен“, наказанието е едно – доживотен затвор.

Драмата „12 Angry men” („12 разгневени мъже“) на Реджиналд Роуз е обявена за едно от националните богатства на САЩ. Написана е като телевизионна пиеса през 1954 г. и адаптирана за театър и кино в следващите три години. За първи път се появява на големия екран под режисурата на Сидни Лемът, с участието на Хенри Фонда. На следващите награди  „Оскар“ е номиниран в три категории – за най-добър филм, режисура и адаптация на сценарий. В последствие с огромен успех многократно е филмирана и поставяна на театралната сцена. В нея са участвали звезди като Джак Лемън, Тони Данза, Оуен О‘Нийл, Том Конти, Мартин Шоу и други. На 64-я филмов фестивал във Венеция журито присъжда специалната награда на филмовия режисьор Никита Михалков за неговата адаптация на сценария – „12“.

В своята режисура проф. Пламен Марков разчупва табутата и излиза от клишето на 12 съдебни заседатели мъже, като въвежда женски образи. Те са преплетени умело, без да нарушават общия ритъм, подсилвайки ефекта на достоверност и стигайки до най-дълбоките кътчета на сърцата на зрителите.


 

23.01.2018