Премиера на новия филм на Адела Пеева "Да живее България"

"ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ"

ПРЕМИЕРА
24 ноември, петък, 20.30 часа, Кино „Люмиер Lidl”

Прожекции в програмата на „Киномания“:

27 ноември, 18.15 ч. – Кино „G8”
28 ноември, 18.30 ч. – Кино „Одеон”
29 ноември, 18.30 ч. – Кино „Euro Cinema”
30 ноември, 19.00 ч. – Дом на киното

Новият филм на Адела Пеева "Да живее България" е реализиран с подкрепата на Национален филмов център и Програма „Култура“ на Столична община, в копродукция с Българската национална телевизия.

Той беше показан пред академичната общност в Нов Български Университет в предварителна прожекция, последвана от дискусия с участието на самата режисьорка, която е и сценарист и продуцент на филма. Оператори са Димитър Скобелев, Пламен Гелинов и Светла Нейкова. „Да живее България” предизвика множество въпроси и коментари сред преподавателите, студентите и изследователите, дошли да видят прожекцията.

„В своите филми подхождам с уважение към всички хора. Нямам за цел нито да засрамя, нито да похваля героите си, това не е моя работа. Аз съм неутрална, колкото и това да ви се струва бягство от позиция. Това е моята позиция. От тук нататък всеки има свободата да прецени за кого е или против кого е този филм. Или пък свободата просто да му е мъчно за всичко това. Имах за цел да направя един анализ, една снимка в дълбочина, за това какво става в нашето общество и защо тези хора са такива, каквито са. Почувствах се задължена да направя този филм”, сподели Адела Пеева. Тя разказа впечатления за героите си извън снимачната площадка в градовете, в които е сниман, както и за срещата си с чужденците – герои в документалната лента.

Филмът фокусира вниманието на обществото към възраждането на екстремния национализъм и проследява развитието на младежи от София, Стара Загора и Пловдив, които определят себе си като патриоти и по-често като националисти.

Водени от патриотични чувства и желание да утвърдят собствената си идентичност, тези млади хора прекрачват тънката граница между патриотизма и откровения национализъм. Безразличието или нескритата подкрепа на „възрастните“ ги лишават от коректив, а това означава, че в България днес расте поколение, склонно към шовинизъм и агресивен национализъм. Всички те смятат, че бъдещето им принадлежи. Въпросът е обаче: Какво бъдеще да очакваме ние?

И още: Къде е границата между патриотизма и национализма? Кога и как започва осъзнаването в патриотизъм и как – в национализъм? Кой спомага за това осъзнаване: учители, родители, приятели, културни дейци, местното управление?

Екип на филма:

Сценарист и режисьор: Адела Пеева

Оператори: Димитър Скобелев, Пламен Гелинов, Светла Нейкова

Изпълнителен продуцент: Слободан Милованович

Събитие във фейсбук: https://www.facebook.com/events/125542044804701/

 

 

23.11.2017