Премиерът Бойко Борисов и кметът Фандъкова провериха изграждането на метростанцията на бул.”Патриарх Евтимий”

Възстановено е движението по локалните платна на бул. ”Гоце Делчев” към бул.”Цар Борис Трети”.

На 10 юни кметът на София Йорданка Фандъкова, министър-председателят Бойко Борисов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски провериха изпълнението на метрото в участъка на метростанцията от третата линия при бул. ”Патриарх Евтимий”. На проверката присъстваха и проф. Стоян Братоев – изпълнителен директор на „Метрополитен” ЕАД, Евгени Крусев – заместник-кмет на Столична община, Огнян Златев, председател на представителството на ЕК в България.

Третата линия на метрото се изпълнява по график. През 2016 г. започна изграждането на 8 от метростанциите. От следващата седмица се предвижда да започне изпълнението на следващите 4 станции, които са в район „Овча купел” и за тях е одобрена Апликационната форма от Европейската комисия, каза кметът Йорданка Фандъкова. Тя благодари на Европейската комисия за доверието, защото финансирането, което се отпуска за софийското метро означава доверие. Проектът за столичното метро бе наречен от ЕК „проект за пример”. Фандъкова благодари и на премиера Борисов, на министрите Московски и Горанов, за това, че подкрепят изпълнението на проекта с отпускането на национално съфинансиране. Метрото трябва да продължи да се развива и през втората половина на 2019 г. да бъдат завършени 12 км. метро с 12 метростанции. Тогава метрото ще ползват в ежедневните си придвижвания почти половин милион души. Метрото е най-големият транспортен и екологичен проект, с който спестяваме само до момента 70 хил. тона вредни емисии във въздуха, а с изграждането на третия лъч ще спестяваме още 11 хил. тона годишно вредни емисии, каза също кметът Фандъкова.

Специално поисках да се направи етажен буферен паркинг при кв.”Горна баня”, посочи също кметът.

Общата стойността на третия лъч е близо половин милиард евро - 380 млн. евро безвъзмездни европейски средства и около 112 млн.евро местно съфинансиране, като в нея влизат изграждане на депо и метровлаковете, които вече се произвеждат.

От днес е възстановено движението по двете локални платна по бул. "Гоце Делчев". Локалните платна правят връзката на бул. "Гоце Долчев" с бул. "Цар Борис Трети". През следващата неделя ще бъде възстановено и движението по бул.”Патриарх Евтимий”, като ще останат стесненията в района на метростанциите.

От 3 юни е отворено движението по бул. "България" във всички ленти за движение, което беше стеснено заради строителството на метростанцията в района. Участъкът при кръстовището с бул. "Ив. Гешов" е преасфалтиран.

Третата линия на метрото с 12 км се предвижда да бъде готова през есента на 2019 година.

 

Фотограф: Гео Калев

10.06.2017