Международен музикален фестивал “Пиано Екстраваганца”: Прекрасна музика от 2 октомври до 21 ноември в СГХГ, зала “България” и камерна зала “България”


 
София отново е сцена на Международния музикален фестивал “Пиано Екстраваганца”

 

През 2020 година фестивалът "Пиано Екстраваганца" бележи своя първи юбилей, като провежда десетото си поредно издание.

Концертите са част от Календара на културните събития на Столична община и се организират от Фондация „Пиано Екстраваганца“ с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Столична община. Партньори на фестивала са Софийската филхармония, Столична градска художествена галерия и Нов български университет.

В ключови локации на София, сред които СГХГ, зала “България” и камерна зала “България”, меломаните ще могат да се насладят на уникални клавирни рецитали и камерни концерти. Фокусът, разбира се, е върху музиката за пиано, инструментът, който присъства във всички програми от събитието. 

Фестивалът през тази година ще се проведе под знака на мерките за сигурност, съобразени с епидемиологичната ситуация на КОВИД-19 в България. Поради това, гостуващите изпълнители от чужбина са необичайно малко, но в замяна на това сред изпълнителите има много превъзходни български музиканти: цигуларят Минчо Минчев, пианистите Людмил Ангелов, Рада Чомакова, Ростислав Йовчев, Мария-Десислава Стойчева. Чуждестранните артисти, които ще участват са: международно признатият турски тенор Бюлент Бездюз, изключителният руски пианист Сергей Редкин и пианистът Антонио ди Кристофано от Италия. Специален акцент в десетото издание на фестивала са концертите от цикъла “Приемственост – учители и ученици” в сътрудничество с НБУ.

Пълната програма на фестивала можете да видите на http://www.piano-extravaganza.com/

Повече за организаторите: Фестивалът се организира от Фондация “Пиано Екстраваганца”. Наред с подготвянето на фестивалната програма една от важните цели на Фондацията е и възстановяване на световното музикално наследство посредством събиране на редки музикални партитури и тяхното изпълнение във фестивалните концерти.

Повече за Фестивала: Фестивалът “Пиано Екстраваганца” е едно от най-значимите музикални фестивални събития в България и Източна Европа. Освен артистичен директор, маестро Людмил Ангелов е негов основател и куратор на съдържанието. Фестивалът е печелил престижни отличия като наградата “Музикален проект на годината” в годишните награди на предаването “Алегро Виваче” на БНР за 2016 г. и признанието на ЮНЕСКО за опазване на световното музикално наследство.

 

05.10.2020