Предстои въвеждането в експлоатация на първите трамваи от Базел

Подготвят се за въвеждане в експлоатация първите два трамвая, дарени по линия на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Предвижда се около средата на април те да бъдат пуснати в движение. Това каза днес заместник-кметът на София по транспорта Евгени Крусев в присъствието на изпълнителния директор на "Столичен електротранспорт" Евгени Ганчев.

За да се движат по софийските улици е необходимо те да бъдат адаптирани към релсовия път, тъй като разстоянието между релсите у нас е различно от това в Базел. Трябва да се поставят и апарати за билети и джипиес.

Машините са произведени през 1990 – 91 г., но са в изключително добро техническо състояние.

Проектът се реализира в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество за намаляване на икономическите и социалните неравенства в разширения Европейски съюз.

Целта на проекта "Модернизирани трамваи за град София" е да се подобри качеството и достъпността на услугите в обществения транспорт на град София чрез дарението и доставката за "Столичен електротранспорт" ЕАД на 28 модернизирани трамваи Ве 4/6 S и чрез провеждане на проучване на мултимодалната мобилност от Столичната община.

Мотрисите са оборудвани с нископодова секция, което позволява качването на майки с колички и хора с увреждания. Доставените трамваи ще започнат да се движат по линии 6, 8 и 12.

Първите четири от 28-те базелски трамвая, които са подарък за Столична община по програмата за българо-швейцарско партньорство, пристигнаха в началото на февруари. Очаква се останалите 24 да пристигнат до края на годината.

 

 

21.03.2017