Предстои обособяването на скоростни трасета за споделено движение между автобуси и трамваи

Една от новите мерки на Столична община за по-бърз и удобен градски транспорт предвижда направата на обособени скоростни трасета за споделено движение между автобуси и трамваи.

Първата локация, на която ще бъде направено това нововъведение, е бул. „Константин Величков“ и бул. „Възкресение“, в участъка от пазара в "Красна поляна" до бул. „Сливница“. Оттам преминават автобусните линии: 11, 60, 72, 102, 83, 45 и 77 и трамвайните линии – 11, 22, 3. Предвидено е превозните средства да се движат по общо трасе и да спират на общи спирки. Ще бъдат направени и нови спиркови перони за по-комфортното и безопасно изчакване на пътниците.

Според анализите на "Център за градска мобилност" градският транспорт в посочения участък натрупва закъснения от близо 10 минути, което с въвеждането на новото обособено трасе ще бъде съкратено и ще бъде осигурен по-бърз и по-удобен транспорт. По този начин ще се избегне и изчакването в задръствания, причинено от големия автомобилен трафик.

Следващата локация, на която е предвидено изграждането на обособено трасе, е бул. “Мадрид“, където има споделено движение на трамваи и автобуси.

Предстои да се анализират всички варианти за изграждане на такива трасета и нови бус ленти по позволяващите го локации.

 

25.06.2018