Предстои да бъдат осветени 100 пешеходни пътеки в София

Проведе се заседание на Консултативния съвет по пътна безопасност към Столичната община.

Днес, 6 юни, се проведе заседание на Консултативния съвет по пътна безопасност към Столична община в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова. В Консултативния съвет участват над 10 неправителствени организации и експерти от Института по пътна безопасност, както и представител на КАТ.

"Поисках да се проведе заседание на Консултативния съвета с цел да се разгледат и обсъдят предложенията за безопасност на движение и придвижването на пешеходците в града от всички членове на Съвета" – каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

На заседанието бяха обсъдени мерки, предложени от Столична община, за подобряване на пътната безопасност и пешеходното придвижване в София. Например използването на настилка с повишен коефициент на сцепление в зоните преди пешеходни пресичания или пешеходни пътеки с цел повишаване на вниманието на водачите и намаляване на спирачния път на автомобилите в тези зони; използването на физически ограничители, които не позволяват паркирането на автомобили в зоните на пешеходни пътеки с цел гарантиране на добра видимост.

"Друга важна мярка е осветяването на пешеходни пътеки. Досега са осветени 220 пешеходни пътеки, а през 2019 г. ще бъдат осветени още 100" – каза инж. Димитър Петров – директор на дирекция „Управление и анализ на трафика“. Приоритет при избора на пешеходни пътеки се дава на местата с най-интензивно движение и в близост до училища и детски градини.

Съветът разгледа и предложения за унифициране на използваните допълнителни елементи за организация и безопасност на движението в града, приложени при реализацията на одобрените мерки.

Съветът реши една от приложените вече мерки на бул. “Цариградско шосе“ и бул. “Алея Яворов“, където са поставени делинеатори и има добър ефект, да бъде приложена и на други места. Поставените делинеатори предотвратяват отнемането на предимство при движение на автомобили.

На следващото заседание ще бъдат обсъдени и конкретни локации, на които да бъдат приложени одобрените мерки.

06.06.2019