Представиха сензорите за качество на въздуха

6 от 22-та сензора за измерване качеството на въздуха бяха представени по време на Европейската конференция за качеството на въздуха – SOFAIR, която се проведе на 12 април 2019 г. в НДК. Лично кметът на София Йорданка Фандъкова показа сензорите на част от специалните гости на конференцията – кмета на гр. Солун Янис Бутарис и зам.-кмета на Тирана Анди Сефери.

До края на годината Столична община предстои да изгради локална мрежа от 22 сензора, чиито данни ще бъдат включени в Отворена онлайн платформа за визуализация и анализ. Мрежата от сензори ще бъде изградена в рамките на проект AIRTHINGS на Програма „Балкани – Средиземно море 2014 – 2020“, в който Столична община е водещ партньор, а проектът се реализира в партньорство с градовете Солун, Тирана, Скопие и Никозия.

„Очакваме мрежата от сензори да започне ефективно да генерира данни до края на 2019 г. Много важна част от тази мрежа ще е Отворената онлайн платфорама, в която не само ще се визуализират данните, но и ще даде възможности за последващи анализи и моделиране. Характерът на платформата ще позволява към нея да се добавят и данни от други различни източници, включително и от станциите на ИАОС“ – това подчерта зам.-кметът по екология в СО Йоана Христова.

13.04.2019